Hükümetin bu hafta açıkladığı ve çözüm sürecinde yeni yol haritalarını da içeren tasarıya CHP’den de karşı hamle geldi.
CHP, hükümetin "Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi" isimli tasarısına karşılık bugün Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu eliyle TBMM Başkanlığı’na “Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyeti Kurulması Hakkında Kanun Teklifi”ni sundu.
Teklifi Meclis’e sunduktan sonra bir basın açıklaması yapan Tanrıkulu “ Türkiye ve Ortadoğu’daki son gelişmeler, Kürt sorununun ertelenemez, savsaklanamaz bir sorun olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Ancak bu sorunun çözümü, otuz yıllık süreçte yaşanan toplumsal ve siyasal kutuplaşmayı gidermeden mümkün değildir” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dört siyasal partinin temsil ettiği dört farklı yaklaşımın Kürt sorunun çözümü konusunda ortaklaştırılmasının kalıcı barışı mümkün kılacağını belirten Tanrukulu “Bu amaçla Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun kurulması ve bu komisyona sivil alanda, TBMM ile koordineli halde çalışacak “Ortak Akıl Heyeti” önerimizi kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na sunmuş bulunmaktayız” dedi.
ÖNERİLENLER
Tasarıda, "Toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi sürecinin konusundaki öngörümüz de aşağıdaki gibidir" denilerek şu maddeler sıralandı:
a) Hükümet; terör ve şiddetin sona erdirilmesi ve Kürt meselesinin çözümüne ilişkin düşünce ve önerilerini, bugüne kadar olanların değerlendirmesini de yaparak TBMM Başkanının oluruyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu’na iletecektir.
b) Hükümetin yaklaşımı Toplumsal Mutabakat Komisyonu tarafından ele alınacaktır. Her siyasi parti, hükümetin mevcut duruma dair tespitlerine ve geleceğe dönük politikalarına ilişkin eleştiri ve önerilerini bu çalışmalar sırasında gündeme getirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca devletin ilgili kurum ve kuruluşları da görüşlerini Toplumsal Mutabakat Komisyonu’na ileteceklerdir.
c) Ortak Akıl Heyeti, öncelikle TBMM’de temsil edilmeyen siyasi partilerin görüşlerini alacaktır. Bu arada hem kendisi düşünce ve öneri üretecek, hem Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun kendisine vereceği görevleri yerine getirecektir. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek odaları ile vatandaşlarımız katkılarını Ortak Akıl Heyeti üzerinden yapacaklardır.
d) Toplumsal Mutabakat Komisyonu çalışmalarını, kurulup göreve başlamasından itibaren 12 ay içinde bitirerek, hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu’na sunacaktır.
e) Genel Kurul, rapor üzerindeki görüşmelerini tamamladıktan sonra, üzerinde mutabık kalınan ve ortak aklı yansıtacak önerileri, uygulanma isteği ve amacıyla Hükümete iletecektir.
f) Bu önerilerin hayata geçirilmesi bakımından bütün siyasi partiler mutabakatın unsurları doğrultusunda Hükümete yardımcı olacaklardır.
Öte yandan, Teklifimiz Türkiye’nin toplumsal mutabakatla çözülmesi gereken diğer temel sorunlarının da toplumsal mutabakat ve ortak akılla çözülmesine çerçeve oluşturmaktadır.