CIA`den, Ajanslar İçin Sosyal Medya Rehberi!

Eski bir istihbarat yetkilisine göre, CIA geçen yıllarda sosyal medyanın nasıl kullanılacağı konusunda standartlaştırılmış bir rehber yayınladı.

Söz konusu rehber az sayıda konunun altını çizmiş görünüyor: Facebook ve Twitter`dan çok fazla bilgi paylaşmak bir yöne çok fazla eğilme riskini beraberinde getiriyor. Ancak sosyal medyanın ne kadar yaygınlaştığı düşünülürse hiç paylaşım yapmamak da şüphe uyandırabilir.


Eski istihbarat yetkilisi, "Teknoloji ajanların işlerini birçok yönden değiştiriyor. Artık insanlarla ilgili çok fazla bilgiye rahatlıkla ulaşılabiliyor." diyor.

Rusya bu hafta ABD Moskova Büyükelçiliği Siyasi İşler Dairesi`nde Üçüncü Katip olarak çalışan Ryan C. Fogle`ı Amerikan ajanı olduğu suçlamasıyla gözaltına aldığında bir ajanın kendini ne ölçüde ifşa etmesi gerektiği sorusu daha az teorik bir hal kazandı.
ABD`li yetkililer gözaltına alınan kişinin hangi istihbarat kurumu için çalıştığını açıklamadı.
Ailesi de durumla ilgili konuşmadı. 

Ne olursa olsun, 2006 Colgate Üniversitesi mezunu 29 yaşındaki Fogle, sosyal medya neslinin, internetteki faaliyetleri ajan olduğu iddialarına karşı delil olarak kullanılabilecek ilk üyesi.

Fogle`ın "243" adet "arkadaşına" açık olan Facebook sayfası sosyal hayatı, bağlantıları ve gezi plalarıyla ilgili ayrıntılar içeriyor. Arkadaşlarından biri The Wall Street Journal Gazetesi`ne Fogle`ın sayfasının görüntülerini gönderdi.

Facebook hesabında Dışişleri Bakanlığı için çalıştığını belirten Fogle, Moskova Soğuk Savaş sığınakları, Fransa`daki Saint-Michel Dağı ve Polonya gezilerine ait fotoğraflar paylaşmış.
 
Çalışma arkadaşı olduğu düşünülen kişilerle ABD`ye dönmek konusunda şakalaşmış. Tarih uçuş rotası dahi vererek ABD`ye dönme planlarından ve Amerikan iç savaşında ölenler için yapılan Anma Günü`nde hangi restorana gitmek istediğini bile yazmış.

Fogle`ın paylaştığı özel bilgiler kendi neslinin standartlarına göre makul görünüyor. Kendi yaş grubundaki biri için 243 arkadaş fazla değil. Facebook`da arkadaşı olmayanlar fotoğrafını ya da kişisel bilgilerini göremiyor.
 
Facebook örneğinde önemli olan ne kadar bilgi paylaşıldığı. Bunu her kullanıcı kendi belirliyor ve öyle görünüyor ki CIA kendi çalışanları için standartlar koyarak kendi çizgilerini çiziyor.

Eski istihbarat yetkilisi, CIA`in sosyal medya rehberinde gizlenen çalışanların dahi kendi isimleriyle Facebook hesabı açmasına izin verildiğini belirtiyor. Eski yetkili, "Kurallar teknolojiyi yakalamak zorunda," diyor.

Ancak sınırlar da var. Çalışanların iş projeleri ya da seyahatleriyle ilgili detayları yayınlamalarına izin verilmezken kişisel gezilerle ilgili yazılar ya da fotoğraflar yayınlayabiliyorlar. Ancak ağızlarının sıkı olması ve ajan olduklarının unutulmaması isteniyor.

Eski yetkili, hem gizli çalışan hem de CIA çalışanı olduğu bilinen kişilerin Facebook üzerinden arkadaş olmasının istenmediğini belirtiyor. Bu bağlantıların analiz edilmesi sonucu gizli çalışan ajanlar ifşa olabilir.

Eski yetkili, böyle bir hareket topluca yapıldığında yine gizliliğin deşifre olmasına neden olabileceği için, rehberin getirilmesinin ardından CIA yetkililerinin gizli çalışan ajan arkadaşlarını Facebook arkadaşlığından çıkarıp çıkarmamak konusunda ikileme düştüğünü anlatıyor.
 
(DOĞRUHABER)
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri

Doç. Dr. Aslaner: Z kuşağı, yapay zekâyı hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görüyor
Dijital Medya Uzmanından ebeveynlere sosyal medya uyarısı
Dünya'nın kuzey manyetik kutbunun Rusya'ya doğru kayması yavaşladı
Sevgi ve disiplin arasında kayıp bir nesil
Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler