Adıyaman’ın dünyaca ünlü kıyılmış sarmalık tütün ekimine başlayan çiftçiler işlerinden memnun değil.
Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Gölbağı köyünde yıllardır tütün ekimiyle geçimlerini sağladıklarını belirten çiftçiler, ekip biçtikleri üründen kendilerinin kâr etmediğini, asıl kâr edenin ise tüccarlar olduğunu söylediler.
Gölbağı köyünde çiftçilikle uğraşan Yusuf Yıldız, tütün, hayvancılık ve bahçe işleriyle uğraşarak geçimini sağladıklarını söyledi.
Yıldız, “Geçimimiz tütün üzerinedir. Tütün Mayıs ve Haziran aylarında ekilir. Tütünümüz kaliteli bir tütündür. Çelikhan tütünü denildiğinde Türkiye genelinde tanınmış bir tütündür. Ama tüccaralar karışım yaparak diğer taraflardan tütün getirip harmanlayarak Çelikhan tütünü adı altında satmaktadır. Çelikhan tütünü bilenler buna aldanmıyor.” dedi.
“Hasat Eylül ayında başlıyor”
Bu yıl yağışlardan dolayı tütünü gecikmeli olarak ektiklerini ifade eden Yıldız, “Bu sene yağışlar nedeniyle tütün ekme işimiz gecikti. Normalde Mayıs ve Haziran ayları arası Çelikhan bölgesinde tütün ekimi yapılıyor. Adıyaman biraz daha erken olduğu için burası biraz geç ekim yapılıyor. Hasat Eylül ayında başlıyor.” ifadelerini kullandı.
“Emeğimiz karşılığını alamıyoruz”
Çiftçilikle uğraştıklarını belirten Hasan Yeşilkaynak, “Yazın buralardayız kış aylarında Malatya’ya gidiyoruz. Geçen seneki tütün mahsulatını hala satamadık. Elimizde kalıyor. Devlet bir yol bulup tütünümüzü satmamızı sağlamalı. Emeğimiz karşılığını alamıyoruz. Yarısını çürüttük, yarısını attık. Umut ediyoruz bu sene olur. Tütün bitkisi bir metre kalktığında ucunu kesiyoruz. Kestikten bir hafta sonra dibini alırız. Tütünü ipe sararız, asarız ve kuruturuz. Ondan sonra 15-20 gün sonra dürmeye başlarız. Masraftan kaçmak için kendi elimizle topluyoruz. İşte bizim cefamız bu.” şeklinde konuştu.
“Hak ettiğimizi alamıyoruz”
Geçim kaynaklarının tütün olduğunu belirten Yeşilkaynak, “Tütünden başka bir gelir kaynağımız yok. 3-5 aydır buradayım. Daha geçen seneki tütünümü satamadım. Geçen sene 10-15 milyar masraf yaptık. Daha elimize bir kuruş dahi geçmemiş bu sene maddi imkânsızlık nedeniyle tarlaya gübre bile bırakamadık. Yetkililerden bir çözüm yolu istiyoruz. Şu anda yanık tütün 70-80 liradan aşağı değil. Oysa alıcılar 80-90 TL’lik tütünü 40-30 liradan ver diyor. Bizden 30-40 liraya aldığı tütünü ise bakkallara 100-120 TL’ye satıyor. Elimizde kalınca mecburen bu fiyatlardan satmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da tüccar kazanıyor biz ise zarar ediyoruz. Bu nedenle çiftçi kazanamıyor. Sabahtan akşama kadar kürekle çalışıyoruz ama hak ettiğimiz emeği alamıyoruz. Yetkilerden bir çözüm istiyoruz.” dedi.
İLKHA