Çiftçiler yeni ürün için ceviz ekimine başladı

Daha önce geçim sıkıntısı nedeniyle batı illerine giden Batmanlılar memleketlerine dönerek, projeyle aldıkları ceviz ekimine başladılar.

'Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında dağıtılan on binlerce ceviz fidanları ekilmeye başlandı. Daha önce geçim sıkıntısı nedeniyle batı illerine gitmek zorunda kalan Batmanlılar, bu proje kapsamında memleketlerine dönerek kendi tarlalarında çalışmaya başladılar.

Kent merkezi ve ilçelerindeki çiftçilerin gelirini yükseltmek, meyveciliğin gelişimini sağlamak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla ‘Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 700 çiftçiye dağıtılan on binlerce ceviz fidanı dağıtılmıştı. Daha önce icare (kira) yoluyla başkalarına verdikleri tarlalarında bu kez çiftçiler, aldıkları ceviz fidanını kendileri ekmeye başladı.

Memleketlerinde işsizlik nedeniyle çocuklarıyla beraber yıllarca İstanbul'da ve daha sonra Batman'da tekstilde çalışmak zorunda kalan Mehmet Emin Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik başlatılan 'Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında aldıkları ceviz fidanı desteğiyle tarlalarında kendi işlerini kurduklarını söyledi.

Tarlada yeterince gelir elde edemedikleri için ceviz ekimine başardıklarını dile getiren Çelik, "Şimdiye kadar kendi tarlamıza buğday, mercimek gibi kuru gıda ekimi yapıyorduk. Bu bizi kurtarmıyordu. Bunun için de ortaklaşa veriyorduk. Birisine veriyorduk kendisi ekip biçip payımıza düşeni veriyordu. Bu da bize çok yetersiz geliyordu. Bu yüzden bir kaç ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ceviz fidanları için başvuruda bulunduk. Ekilmek üzere 500 fidan ağacı istemiştik. İl müdürlüğüne fidanlar yeterli gelmediği için bütün çiftçilere dağıtılabilmesi için bize 250 adet fidan verildi."dedi.

İstenilen verimi alabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden daha çok destek beklediklerini belirten Çelik, "Cevizler sulu arazide yetiştiği için ceviz fidanlarına başvurmadan önce tarlamızda 115 metrede kuyu kazdık. İnşallah ilk cevizlerimizi ektik. Yazın da damlama sistemi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü müracaatta bulunacağız. Su havuzunu da kendi imkanlarımızla kazdık. Şimdiden bizleri tedirgin eden köyün hayvanlarının tarlaya girdiği zaman yeşermiş cevizlere zarar vermesidir. Ceviz fidanlarımızı muhafaza edebilmek için il müdürlüğünden tel örgü için hibe desteği bekliyoruz. 50 dönüm araziyi kendi imkanlarımızla telle çevirmeye imkanımız elverişli değildir. İl müdürlüğün desteğiyle beraber yaparız inşallah." ifadelerini kullandı.

Ceviz veriminin yüksek olduğundan dolayı ceviz fidanı ektiklerini ifade efen Çelik, "Ekimine başladığımız cevizler 3 yıl içerisinde tam verime başlayacağı için onun için cevize başvurduk. Ceviz ekimine yeni başladık, yaklaşık 50 adet ceviz fidanı ektik. 200 fidanımız var. Ekeceğimiz yer sert olduğundan dolayı insan gücüyle kazılması zordur. Onun için ya kepçe ile ya da il müdürlüğünden delici aletlerin yardımıyla kalan 200 adet fidan yerini de kazıp ceviz ekimimizi tamamlayacağız." şeklinde konuştu.

"Memleketimizde iş imkanı olmadığı için İstanbul'a gitmiştik"

10 yıl boyunca İstanbul'da tekstillerde çalıştıklarını belirten Mehmet Ata Çelik, ise şunları kaydetti:

"10 yıldır İstanbul'daydık. Tekstil işini yapıyorduk. Herhangi bir sosyal aktivitemiz yoktu, hep çalışıyorduk. Şu anda Batman'a geldik ve tarlamızda tarım işine başladık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden daha çok destek bekliyoruz ki işimiz olsun, burası geçim kaynağımız olsun. Tekstilde iken hiçbir sosyal aktivitelerimiz yoktu. Şu anda kendi işimizdeyiz. İstediğimiz zaman istediğimiz yere gidebiliyoruz. Memleketimizde iş imkanı olmadığı için İstanbul'a gitmiştik. Memleketimizi çok özlüyorduk. İnşallah tarım işimiz yolunda gider artık buradayız. Babamın aldığı ceviz ağaçlarını ekip, inşallah ekmek paramızı buradan kazanacağız."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman merkez, Hasankeyf, Beşiri, Kozluk, Sason ve Gercüş ilçelerinde yaklaşık 700 çiftçiye 34 bin adet ceviz fidanı dağıttıklarını belirterek, son yıllarda ciddi bir şekilde fıstık ve ceviz bahçelerinin kurulumuna rağbet olduğunu söyledi. Kiyas, kendilerinin de var olan bu meyvecilik kültürüne katkı sunmak, meyveciliğin gelişimini sağlamak için bu tür projelerle çiftçilere destek sağladıklarını kaydetti. (M. Fatih Akgül, M. Sait Çelik - İLKHA) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi