Üretici, ürünlerini çeşitli zahmetler ve riskler içerisinde üretirken, ürünlerini pazarlama hususunda çok zorlanıyor.
Adana’nın Sarıçam ilçesinde yaklaşık 15 yıldır meyve sebze üreticiliği yapan Mehmet Akif Yılmaz, son süreçte girdi maliyetlerine yüzde yüzden fazla zam yapıldığını ifade etti.
Yaklaşık 120 dekar alanda nar üreticiliği yapan Yılmaz, gübre, mazot, ilaç ve kullandıkları ekipmanlara gelen zamlar karşısında yorulduklarını dile getirdi.
"İhtiyaçlarımızı çok pahalıya alırken ürünleri pazarladığımızda çok ucuza vermek zorunda kalıyoruz. Ham maddelerine gelen zamları tüketiciye yansıtamıyoruz." şeklinde konuşan Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
Bizim fiyat belirleme gibi bir lüksümüz yok. Çünkü tüccarlar gelip fiyat veriyor. Tüccarların verdiği fiyata razı olmak zorunda kalıyoruz. Tüccarın teklif ettiği ucuz fiyata razı olmazsak ürünlerimiz elimizde kalır. Böylelikle tamamen zarar etmiş oluruz. Ürünlerimizi meyve haline de götüremiyoruz. Yurt dışına ihraç edilecek kalitede ürün elde etmemize rağmen iç piyasaya bile süremiyoruz.
Ürettiği narları 2 lira 85 kuruşa piyasaya sunduklarını aktaran Yılmaz, aynı ürünün pazarda yaklaşık 8 liraya alıcı bulduğunu kaydetti.
Devletin daha fazla destekte bulunması gerektiğine inandıklarını söyleyen Yılmaz, "Devlet, çiftçilerin kullandığı mazotun ÖTV’sini ve KDV’sini almamalıdır. Çiftçinin sahip olduğu alana göre devlet, mazotta indirim yapmalıdır. Gübre fiyatları da çok yüksek. Adana’nın geçim kaynağı tarım olmasına rağmen zorlanıyoruz." diye konuştu.