Çiftçilere önemli uyarılar

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde son yağışların sevindirici olduğunu belirten uzmanlar, ilaçlama ve gübrelemede sorun yaşayan çiftçilere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Viranşehir ilçesinde bu yılın havaların yağışlı geçmesi çiftçileri sevindirdi. Yağışların bol olması nedeni ile birçok çiftçi ilaçlama ve 2. gübreyi atamadı. Sulama, ilaçlama ve gübreleme konusunda uzmanlardan uyarı yapıldı.

 

İlçede çiftçilere danışmanlık hizmeti veren Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, "Son yağışlar bitkilerin gelişimi konusunda oldukça faydalı oldu. Yağışların bol ve günlerce sürmesi hem ekinlere fayda sağladı hem de çiftçileri sulama zahmetinden kurtardı.” dedi.

 

Sulama konusuna da değinen Dal, "Şuanda sulama yapılmasına gerek yoktur. Eğer gereğinden fazla su verilirse bitkilerde sararma meydana gelir ve bitki gelişmez. Fazla sulama fazla ürün değildir ve toprağı çoraklaştırır. Bu da ciddi manada ürün kaybına sebep olur. Çiftçilerimiz 2-3 hafta sonra (yağışlar olmasa) sulamaya başlamalarıdır.” tavsiyesinde bulundu.

 

Gübre ve ilaçlama konularına da değinen Dal, "Bu yağışlardan önce gübre atan çiftçilerimiz daha avantajlı durumdalar ve iyi bir sonuçtur. Şimdi mantar zamanıdır. Gübreleme 1-2 hafta sonra sulamadan ünce yapılmalıdır. Fazla gübre faza ürün değildir.” dedi.

 

Son olarak çiftçilere tavsiyelerde bulunan Dal, "Çiftçilerimize tavsiyemiz; vaktinde suyunu, ilacını ve gübrelemelerini yapmalıdır. Rastgele ilaçlama yapmamalarıdır. Gerekliyse ilaçlama yapılmalıdır. Danışmanlardan, Ziraat mühendislerinden ve ilçe tarım müdürlüğünden gerekli bilgi almalarıdır." diye konuştu.   (Sabri Acet - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi