Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikdat Şimşek tarafından Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Uçarlı köyünde üreticilere, geleneksel ve organik ceviz, badem ve antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda arazi koşullarında eğitim verildi.
Şimşek, Uçarlı köyündeki bahçelerde yetişen ceviz, badem ve Antep fıstığının organik olarak üretilmeye uygun olduğunu, çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliği hakkında yok denecek kadar az bilgiye sahip olduklarını, sadece yanmış ahır gübresi kullanımının organik yetiştiricilik için yeterli olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğunu belirtti.
Organik meyvecilik denildiğinde, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak canlıların sürekliliğini oluşturan, doğal kaynakların ve enerjinin optimum kullanımı ile optimum verimlilik alınan bir sistemin akla geldiğini belirten Şimşek, bu yüzden meyve yetiştiricilerine organik meyve üretimi konusunda bir an öce eğitimlerin verilmesi gerektiğini söyledi.
Kalite ve verimi yüksek olan, ekolojiye uyum sağlayan çeşitlerin ve ihtiyaç halinde tozlayıcıların organik meyve bahçelerinin tesis edilmesi halinde konvansiyonel meyve yetiştiriciliğine göre daha fazla kazanç sağladığını vurgulayan Şimşek, “Bu yüzden çiftçilerin organik meyve yetiştiriciliğine geçiş yapmaları için gerekli girişimleri ilgili kuruluşlara bir an önce yapmaları yararlarına olacaktır” dedi. (İLKHA)