Çayır mera ve yem bitkileri ekiliş alanlarının genişletilmesi, çiftçilerin kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin azaltılması maksadıyla Bakanlık tarafından "Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında destekleme faaliyetleri uygulanıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yem bitkisi tohumluk dağıtım programına İl Tarım ve Orman Müdür Nurettin Kıyas, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ayhan Polat, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Konuya dair açıklamada bulunan İl Müdürü Nurettin Kıyas; "İlimizde çayır mera ve yem bitkileri ekiliş alanlarının genişletilmesi, çiftçimizin kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin azaltılması maksadıyla uzun yıllardan bu yana Bakanlığımızca destekleme faaliyetleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında yonca eken çiftçilerimize dekara 90 TL, silajlık mısır eken çiftçilerimize dekara 100 TL ve tek yıllık yem bitkisi eken çiftçilerimize ise dekara 60 TL destek verilmiştir. 2020 yılında İlimiz genelinde 352 çiftçimize 117 milyon 367 bin 837 TL destek ödemesi yapılmıştır." dedi.
Kıyas yapılan desteklemeler hakkında verdiği bilgide, "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında yüzde 75 Bakanlık desteği ile hayvan yetiştiricilerimizin, kaba yem ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla 2021 yılında İlimiz Merkez ve İlçelerine bağlı köylerde ekilmek üzere toplam, 15 bin kilogram fiğ, 5 bin 250 kilogram yonca ve 2 bin 550 kilogram süt otu tohumu olmak üzere 22 bin 805 kilogram tohumluk dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Toplam proje bütçesi 402milyon 400 bin TL’dir. Dağıtımı gerçekleştirilen yem bitkisi tohumlarının toprakla buluşmasının akabinde gerçekleşecek olan yıl içinde toplamda 4 bin 635 dekarlık yem bitkisi ekilişi ile 10 bin 950 ton yeşil ot (kaba yem) elde edilmesi beklendiğini ve bu sayede de bölge ve ülkemizin sosyal ve ekonomik yönden gelişimine katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.