"Çıkarılan yasalar kitapta kalmasın"

Türkiye’de çıkarılan birçok yasanın sahada karşılığının olmadığını belirten Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İzleme Platformu Başkanı Faruk Akbaş, yasa çıkarılırken mutlaka halkın görüşlerine başvurulması gerektiğini söyledi.

Çıkarılacak yasaların halkın görüşlerine başvurulmadan hazırlanması beraberinde birçok sorunu getirdiğini söyleyen Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İzleme Platformu ile Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş, yasa hazırlanırken mutlaka muhatap kesimin görüşlerine başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Daha önce Havza Bazlı Tarım Sisteminin hayata geçirilmesiyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Akbaş, bu sistemin yasalaşmasının tarım için çok önemli olduğunu ama bu konudaki en büyük eksikliğin yasanın sahaya uygulanmasında ortaya çıktığını söyledi.

Son dönemde çıkarılan Yeni Hal Yasasını örnek gösteren Akbaş, "Havza Bazlı Tarım Sistemi 2010 yılında meclisten geçti. 2010 yılında o zaman biz eleştirilerimizi federasyon olarak da ŞASEMKOM olarak da dile getirmiştik. Hatta bu konuda İstanbul, Mersin gibi birçok ilde toplantılar yaptık. Bu yasanın yanlış olduğunu Antalya Hali ile Şanlıurfa, Muş, Bingöl Halinin prosedürünün aynı olamayacağını çünkü Antalya Halinin dünyaya hitap ettiğini söyledik. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Menderes Türel’in -aynı zamanda Yeni Hal Yasasının mimarıdır- yanlış yönlendirme yaptığını büyük şehirler dışında diğer illerin hallerinin mağdur olacağını ifade ettik. Ama buna rağmen Yeni Hal Yasası meclisten geçti. Ama sahada uygulanmadı. Çünkü olabilirliği yok. Sonra ne oldu? Uygulaması 2010 yılından 2011 yılına ertelendi. 2011 yılında yine uygulanamayınca bu defa 2012 yılına ertelenerek yürürlüğe girdi. Fakat şu anda yeni Hal Yasasından dolayı devletin çok büyük kaybı var." dedi.

Söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği dönemlerde TV ekranlarına çıkan çok sayıda kişinin bu yasadan dolayı vatandaşın çok ucuz sebze ve meyve yiyeceğini ileri sürdüğünü hatırlatan Akbaş, şu an sahada bunun tam tersi bir durumun ortada olduğunu söyledi.

Akbaş, "O zaman biz bu insanlara bu mümkün değildir. Sakın vatandaşın çok ucuz sebze ve meyve yemesini hayal etmeyin çünkü bu yanlış bir politikadır dedik. Mazot, nakliye ve esnaf ve çiftçinin boynundaki vergi yükü fiyatları düşmedikçe, komisyoncu ya da esnaflar ürünü ucuza mal edemezse vatandaş hiçbir zaman evine tarla fiyatına sebze ve meyve götüremez. Bu çıkan hal yasası kime yaradı? Sadece birkaç markete yaradı." şeklinde konuştu.

Çıkarılan birçok yasasının aynı akıbeti yaşadığını ifade eden Akbaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Çıkarılan birçok yasa, bürokratlarımız tarafından hazırlanıyor. İşin teknik boyutları çok iyi hesaplanıyor. Ama saha hesaba alınmıyor. Bunu sahada kim uygulayacak? Bunu esnaf, vatandaş uygulayacak. Sen esnafı ya da vatandaşı kısacası muhatabın kim ise karşına oturtacaksın onun görüşlerine başvurup ona uygulamaya gideceksin. Bu yasalar kitapta kalmasın. Geçenlerde ilimize gelen Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a sulama birlikleri ve TEDAŞ konusundaki sıkıntıları birinci elden anlattım. Kanunlar dört dörtlük ama sahada maalesef karşılığı yok." (Osman Gülebak- İLKHA)








 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor