Çınarlı çiftçi: "Sulama yapmadığımız halde 3 fatura peş peşe geldi"

Çınar'da çiftçilik yapan Mehmet Mustafa Özdemir, kaçak kullandığı iddiasıyla elektriği kesildiğinden sulamasını yapamadığı tarlası için tekrardan "kaçak elektrik" muamelesi gördüğünü ileri sürdü.

Çınar ilçemize bağlı kırsal Avdalı (Birabazın) Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Mehmet Mustafa Özdemir, son 3 yıldır Dicle Elektrik ile sorun yaşadığını belirtti. Özdemir'in iddialarına göre, kaçak kullandığı gerekçesiyle 2020 yılında 283 bin lira ceza kesildi, ardından farklı tutarlarda cezalar yazıldı ve yapılan itirazlar neticesinde konu yargıya taşındı. Ödenemeyen cezalardan dolayı kesilen enerjinin tekrardan sağlanmasına ilişkin mahkeme kararı olmasına rağmen sulama sezonu süresince elektrik verilmedi.

Özdemir, sulama sezonunun bitmesi dolayısıyla herhangi bir tarımsal faaliyet yürütmemelerine rağmen kontrole gelen ekiplerce "sayacınız neden çalışmıyor, kaçak mı kullanıyorsunuz?" ifadelerinin ardından tekrardan kaçak elektrik cezası yazıldığını iddia ederek söz konusu uygulamaya tepki gösterdi.

"Mahkeme kararına rağmen enerji vermediler"

Yaşadığı mağduriyeti aktaran Özdemir, "Mevcut sıkıntımız 2020'den itibaren başladı. 2020'ye kadar ne ödemelerde ne de başka türlü bir sorun yaşamıyorduk. Ancak 2020'de kaçak elektrik adı altında büyük bir meblağ gelince ödeyemez duruma geldik. Elektriği kesecekleri yönünde uyarılar geldikten sonra kardeşim 40 bin lira civarında bir ödeme yaparak enerji kesimini durdurdu. O günden sonra peyderpey kaçak cezaları gelmeye başladı. Nitekim tüm bölge halkı da bilir ki ben kaçak kullanmayacağım gibi tüketimine de karşıyım." dedi.

Kaçak kullanım muamelesine tepki gösteren Özdemir, "Kaçak kullanırsam ceza yazsınlar fakat kullanmadığım takdirde ceza yazılması üzerine kurumla mahkeme sürecine girdik, süreç devam ediyor. En son bu sene elektriğimizi keseceklerini söylediler, kablolarımızı aşağı indirdiler ve fiziki kesinti yaptılar. Bizde durumu mahkemeye taşıdık. Daha önce olduğu gibi kısmi bir ödeme yaptık. Bu ödeme sonrası mahkeme, karar metnini vererek kuruma götürmemizi ve elektriğimizin verileceğini söyledi. Mahkeme kararını DEDAŞ'a götürdüğümüzde defalarca kez elektriğimizi vereceklerini söylemelerine rağmen bir türlü enerji vermediler." ifadelerini kullandı.

"Kurumuş topraklar üzerinden 'sayacınız neden çalışmıyor' diyerek kaçak elektrik cezası kestiler"

Uygulanan elektrik kesintisinden dolayı yıl boyunca zirai faaliyet gerçekleştiremediğini sözlerine ekleyen Özdemir, şunları söyledi:

"Sürecin üzerinden 48 gün geçtikten sonra avukatımız kurum avukatıyla bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeden bir sonraki gün elektrik verilmeye başlandı. Tabi ki elektrik verdikleri zaman sulama sezonu bitmişti. Ondan dolayı herhangi bir sulama yapamadığımızdan verim de alamadık. 2'nci ürünü ekebilirdik fakat artık işten soğumuştuk. Şu anda tarlalar ve ağaçlar kurumuş vaziyette. Bu süreçten 40 gün sonra gelip 'sayacınız neden çalışmıyor, kaçak mı kullanıyorsunuz?' diyorlar. Sulamıyoruz ki sayaç çalışsın! Sulanacak yer yok. Ona rağmen kaçak elektrik cezası kestiler. Neye dayanarak bu cezayı kesiyorlar? anlamış değilim. Bunun bir an önce gerekli yerlere intikal etmesini istiyorum."

"DEDAŞ'ın yanlış uygulamaları bizi verimli arazileri ekmekten soğutuyor"

Özdemir, "Cumhurbaşkanımız bir zamanlar 'gördüğünüz boş yerleri ekin' demişti. Güzel bir şey, ancak gel gör ki DEDAŞ'ın yanlış uygulamaları bizi, verimli arazileri ekmekten soğutuyor. Ya tamamen 'eşyalarınızı toplayın götürün' desinler ve biz de bu işi yapmayalım ya da bize rahat bir nefes aldırsınlar. 2 yıl önce 6 bin kilovat elektrik tüketmiştik. Hesapladık, 6 bin kilovatının tamamı bir faturaya denk geliyor. Onlar, bu hesaplamayı nasıl yapıyorlar? Mağduruz, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Oluşan şikayetlere ilişkin Dicle Elektrik ile yaptıkları yazışmalara da değinen Özdemir, "DEDAŞ'a defalarca dilekçe verdik, mahkeme kararlarını götürdük bir şey çıkmadı. DEDAŞ'ın sırtında kim var, onu kim koruyor? Haziran ayında hiçbir sulama yapmadığımız halde 3 tane fatura peş peşe geldi. Bir fatura kaçak, diğer 2 fatura ise kullanım bedeli adı altında bize yansıdı. Dilekçemizi verdik ama dilekçemiz olumsuz sonuçlandı. Ağustos ayının 10'cu gününde de hiçbir sulama yapmadığımız halde 7'nci aya ait 34 bin fatura geldi. İtiraz dilekçemizi verdik, nasıl sonuçlanacağını da bilemiyoruz." diye belirtti.

Dicle Elektrik'ten açıklama: Tüm işlemler yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde gerçekleştirildi

Konuyla ilgili Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çınar Avdalı mahallesinden Mehmet Mustafa Özdemir isimli tarımsal sulama abonesi ile ilgili gerekli inceleme yapıldı. Abonenin 2022 sezonuna ait toplam 1,5 milyon liralık borcu bulunduğu, abone henüz bu borcu ödememişken 5'nci ayda bu yılın tarımsal sezonu için üretim yapacağını belirterek enerji talebinde bulundu. Ardından mahkemeye başvurarak ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Bunun üzerine aboneye yeniden enerji verildi. Sonrasında ekipler birçok kez denetim yaptı ancak iddia edildiği gibi herhangi bir cezai işlem uygulanmadı.

Bahse konu abonenin enerjisi vatandaşın enerjisi ise 12 Ağustos tarihinde DRPSAŞ Enerji'ye olan yaklaşık 500 bin liralık borcundan dolayı kesildi. Aboneye yönelik taciz veya cezai işlem uygulanmadığı gibi, tüm işlemler yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde gerçekleştirildi."

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Çınar Haberleri

Yer Çınar: Onlar ekmeklerini taştan çıkarıyor
Çınar'da sis kazaya sebep oldu: 1 ağır yaralı
Alabaş (Exliya) köyünden CAVİT BÖK, Kahramanmaraş'ta geçirdiği iş kazası sonucu vefat etmiştir
Çakırkaya (Delgür) köyünden RAMAZAN GÜNEŞ vefat etmiştir
Çınar'da öğretmen servisi kaza yaptı, 12 yaralı