DEDAŞ’ın haksız yere çiftçilere borç çıkardığını ve bu borçları bahane ederek çiftçilere verilecek yağlı tohum destekleme ödemelerine icra konulduğunu dile getiren Çınarlı çiftçiler Diyarbakır-Mardin-Batman yolunu, taleplerinin dikkate alınmaması gerekçesiyle ikici kez trafiğe kapattılar.
Şehirlerarası yolun trafiğe kapanması nedeniyle yolda kilometrelerce araç kuyruğu oluşurken, acil hasta taşıyan ambulanslar zor anlar yaşadı. Yolu trafiğe kapatan çiftçiler ile vatandaşlar arasında da gergin anların yaşandığı protesto eyleminde çiftçiler muhatap buluncaya kadar yolu trafiğe açmayacaklarını belirtiler.
Daha önce yapılan yol kapatma eyleminden bir netice alamadıklarını belirten çiftçiler, yetkililerden sıkıntılarını dinlemelerini istediklerini ve muhatap alınmak istediklerini söylediler.
DEDAŞ’ın kendi kafasına göre fatura yazdığını iddia eden çiftçiler, destekleme ödemelerine de hukuksuz olarak icra konulduğunu söyleyerek yapılan uygulamaya tepki gösterdiler.
Bazı medya organlarının da protesto eylemlerini çarpıttığını belirten çiftçiler, elektrik faturalarını ödememek için yolu trafiğe kapatmadıklarını, mağduriyetlerini dile getirmek için bu yola başvurduklarının altını çizdiler.
“DEDAŞ, medya önüne çıkarak, mevcut durumu çarpıtıyor”
Türkiye Tarım Sanayici İş Adamları Derneği başkanı Mehmet Atik eylem yerinde çiftçilere destek amaçlı olarak basına yaptığı açıklamada, elektrik faturalarını ödememek gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek “bizler çiftçiler olarak elektrik faturalarını ödüyoruz. Fakat DEDAŞ, biz çiftçilere haksız yere borç çıkarıyor. DEDAŞ, medya önüne çıkarak, tek taraflı olarak yüzde 75 indirim yaptığını belirterek mevcut durumu çarpıtıyor“ dedi.
“DEDAŞ çıkardığı hayali faturalarla çiftçiyi mağdur ediyor”
Atik, “Devlet sulama için milyonlarca lira para harcayarak baraj yapıyor ve sağladığı hizmet karşılığında sulama yapan çiftçiden 40 lira alıyor. Oysa çiftçi kendi imkânları ile sondaj yapmasına rağmen DEDAŞ sulama yapan çiftçiden 115 lira ücret talep ediyor. Tabi DEDAŞ normalde 380 lira alması gerektiğini yüzde yetmiş indirim yaparak 115 lira talep ettiğini iddia ediyor. DEDAŞ burada yanlış hesaplama yaparak çıkardığı hayali faturalarla çiftçiyi haksız olarak mağdur ediyor.” diyerek DEDAŞ’ın uygulamalarına tepki gösterdi.
DEDAŞ’a seslenerek! Uzman kişiler ile bir araya gelerek bu sorunu çözme talebinde bulunan Mehmet Atik, DEDAŞ’ın kayıp elektriği çiftçilerden tahsil etmeye çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
“Bizler elektrik faturalarını ödememek için eylem yapmıyoruz”
Bazı basın organlarında çiftçilere iftira atıldığını belirten Mehmet Atik, “Bizler elektrik faturalarını ödememek için eylem yapmıyoruz. Bizler DEDAŞ’ın haksız yere bize fatura çıkarıp, destekleme ödemelerine icra koymasını protesto için buradayız“ diyerek, çiftçilere iftira atan basın organlarının kınadıklarını söyledi.
“Talebimiz bu kararın kaldırılarak çiftçinin mağduriyetinin giderilmesidir.”
Başalan (Sergelya) köyü muhtarı Mehmet Ali Katar ise yaşanan olaylar ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına yaptığı açıklamasında “faturalarımı düzenli ödememe rağmen, DEDAŞ çiftçilere zulüm olarak ek fatura çıkarmış. Desteklemelerimize de icra konulmuş. Bu icra kararı da maalesef Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanarak Resmi Gazetede yayınlanmış. Talebimiz bu kararın kaldırılarak çiftçinin mağduriyetinin giderilmesidir.” ifadelerini kullandı.
Ulaşıma kapanan yola çok ayıda polis ve asker sevk edilirken, Çınar kaymakamı İsmail Şanlı’da çiftçiler ile görüşmek için olay yerine geldi.
Yaklaşık 3 saat ulaşıma kapanan şehirlerarası yol, çiftçilerden belirlenen bir grubun yetkiler ile görüşmesi şartıyla ulaşıma açıldı.
ÇINARINSESİ