Denizli’nin Çivril ilçesi Gökgöl Mahallesi’nde, özel bir firmaya ait alabalık tesisindeki 1,5 milyon balığın, yakınlarında bulanan meyve suyu fabrikasının atık suları nedeniyle telef olduğu ileri sürüldü. Firmanın 3,5 milyon TL zarara uğradığı ileri belirtilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Firmaya ait bölgede bulunan 44 havuzdaki balıkların neredeyse yarısının telef oluğu, aynı vakanın 2013 yılından bu yana 5’inci kez meydana geldiği belirtildi. Yıllık 15 milyon euro ihracat yapan firmanın 2013 yılından bu yana yaşanan bu durumdan dolayı 12 milyon TL zarara uğradığı kaydedildi.
"Git istediğin yere şikâyet et, zaten hepsi bizden"
Balık üretim tesisinin yöneticilerinde Yasin Özpek, balıkların telef olmasıyla ilgili 5 kez aynı sorunu yaşadıklarını ifade etti. 2013 yılından bu yana kimsenin önlem almadığını savunan Özpek, "Bu olay ilk yaşandığı zaman konuyu gerekli yerlere ilettik ve mahkemeye taşındı. Ancak mahkemede dünyada eşi benzeri görülmeyen karar çıktı. Balıklarımızın hastalıktan öldüğü açıklandı. Meyve suyu fabrikası litrik asit ve kullandığı maddelerin atıklarını fabrikanın yanında bulunan çöpün oradan salıyor ve bu canlıların ölümüne yol açıyor. Birileri buna dur demelidir. 2030 sene sonra burada belki canlı yetişmeyecek. Bizler girişimciyiz, üretiyoruz ve topluma faydalı olmaya çalışıyoruz ama Dinar’daki ahbap çavuş ilişkisi bu tip olayların yaşanmasına çanak tutuyor. Ben firma yetkilisiyle görüştüğümde, bana, ‘Git istediğin yere şikâyet et, zaten hepsi bizden’ diyerek bir de üste çıkmaya çalıştılar. Bu konuyu gerekli her yere taşıyıp, mücadelemizi sürdürüp artık canlıların ölmesine dur diyeceğiz." dedi.
"Defalarca yazılar yazdık ancak cevap alamadık"
Konu ile ilgili açıklama yapan Çivril ilçesi Belediye Başkanı Gürcan Güven, her 6 ayda bir meyve suyu fabrikasının atıklarından kaynaklanan böyle bir katliamın yaşandığını ifade etti. Meyve suyu tesisisin atık su arıtmasının yeterli olmadığını belirten Güven, "Bu dönemlerde atıklar suya bırakıldığında canlıları zehirliyor. Bu bizim bölgenin aynı zamanda içme suyu. Bu durumu Vali, belediye başkanımız, Dinar Kaymakamlığı, Afyon Valiliği, Dinar Belediyesine ilettik ama bir sonuç çıkmadı. Gölün ciddi sorunu var. Defalarca yazılar yazdık ancak cevap alamadık. Ceza verilse dahi komik seviyelerde veriliyor. Meyve suyu fabrikasının arıtmasını meşrulaştırması gerekiyor. Kirlenmeyi engellemeliyiz. Bölge gün geçtikçe daha kirli hale geliyor. Burada resmen doğa katliamı yaşanıyor." diye konuştu.
Öte yandan söz konusu meyve suyu üretimi yapan fabrika yetkilileri ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundular. (İLKHA)