Gaziantep’te çoğunluğu Arap ülkelerinden olmak üzere 5 farklı ülkeden resim sanatçılarının katıldığı ve “Mazlumların Feryadı” temasıyla gerçekleştirilen uluslararası resim sergisindeki eserler, kentteki sanatseverlerle buluşturuldu.
Sınırsız Tablolar Topluluğu tarafından Suriyeli Kürd Ressam Dilbaz Barazi’nin öncülüğünde bir araya gelen ressamlar, el emeği ve göz nuru eserlerini sergiliyor.
Sosyal medya üzerinden bir araya gelen ressamlar, yağlı boya ile hat tablolarından oluşan sergilerini kültür ve turizmin başkenti olan Gaziantep’te açmanın sevincini yaşadılar. 9 resim sanatçısının kendi eseriyle katıldığı resim sergisi, Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Tiyatro Salonu’nda sanatseverlerle buluşturuluyor.
Açtıkları sergi ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Sınırsız Tablolar Topluluğu Koordinatörü Suriyeli Kürd Ressam Dilbaz Barazi, sergiye aralarında Türkiyeli, Filistinli, Suriyeli ve Iraklı ressamların da bulunduğu 5 ülkeden 10 resim sanatçısının katıldığını belirtti.
İslam coğrafyalarında Müslümanların yaşadıkları zulümlere ve dünyada yaşanan savaş ile katliamlara dikkat çekmek için serginin temasını “Mazlumların Feryadı” diye belirlediklerini anımsatan Barazi, bu sergi ile tüm dünyaya bir mesaj vermek istediklerini söyledi.
“Sesimizi tüm dünyaya duyurmak istiyoruz”
Sergide yer alan tablolarda dünyadaki tüm insanların savaş ve katliamlarda gördükleri zulümleri ve acıları gözler önüne serdiklerini belirten Barazi, “Filistinli, Türkiyeli ve Suriyeli ressam kardeşlerimiz bu sergiye katıldılar. Şehirlerimizde oluşan savaşları, dünyadaki, Ortadoğu’daki ve içinde bulunduğumuz durumu, savaşları ve var olan zulümü, katledilen bu kadar çocuk ve yaşlıları anlatmak istedik. Her bir ressam kendi üslubu ve düşüncesi ile tekrardan tablolarımızda bu yaşananlardan bahsediyoruz. Fakat hepimizin bir mesajı var. Bizlerde bu şekilde sesimizi tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Filistin’den ve İstanbul’dan gelen kardeşlerimizle beraber birbirimizi tamamlayarak bir mesaj vermek istedik.” dedi.
“Dünyadaki herkesin rahatlık ve selamet içinde olmasını istiyoruz”
Bu mesajlarının dikkate alınmasını istediklerini belirten Barazi, “Millet ne zamana kadar ülkelerinde muhacir olacaklar? Evleri viran ve talan olacak? Ne zamana kadar bu halk perişan olacak, evlerinden kaçacaklar? Bizler bunun davasını da sürdürüyoruz. İnsanlar bu kışta evlerinden göç etmek zorunda kalıp evsiz barksız kaldılar. Aç ve çıplaktırlar. Dünyadaki herkesin rahatlık ve selamet içinde olmasını istiyoruz. Bu bizim önceliğimizdir. İnsanların rahatlık ve selamet içinde olduğunu gördüğümüzde bizde ferahlıyoruz. O zaman da bizlerde gül ve bahçelerin resmini çizeceğiz. Şu anda dünya ne durumda ise bizde onları gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Tablolarımda Filistin halkının acılarını konu aldım”
Sergiye Filistin’den katılan Ragıp Abdulfettah Ramazan da Filistin’de yaşanan tüm zulümleri konu alan tabloları ile sergiye katıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Dilbaz hoca ile beraber ‘Mazlumların Feryadı’ temalı sergiye yaklaşık 5 levhayla katıldık. Tablolarım Filistin halkının çilelerini temsil ediyor. Bu dönemde acılar çeken diğer halkların da bir örneği oluyor. İlk tablom umudu işaret ediyor. Karanlıktan çıkan bir gül çizilmiş, bu gül karanlıkta kalan mazlumlara bir ışık gibi duruyor. Bir diğer tabloda Nekbe gününü çizdim. Ülkelerinden ayrılmak zorunda kalanları çizdim. Bir adam var, zorla evinden ve köyünden çıkarılıyor, yolda ilerlerken arkasına bakarak evini ve köyünü gözlüyor. Eşi ve kızı hicrete zorlandığı evin anahtarını kendisine veriyor. Tablolarımda Filistin halkının acılarını konu aldım. Bu insanlardan kan, gözyaşı akıyor. Evlerinden uzaklaştırılan, katledilen ve işkenceye maruz kalanları resmettim. İşte bu acıların hepsi gördüğünüz gibi göz yaşı gibi akıyor.”
Suriye’deki iç savaş nedeniyle 7 yıl önce Suriye’nin Afrin kentinden Türkiye’ye geldiğini ve İstanbul’a yerleştiğini belirten Ahmet Kibar da Türkiye’de düzenlenen tüm sergilere katıldığını ve eserlerini tanıttığını belirtti.
“Fırçalarımız ve renklerimizle sınırları kırıp mesajlarımızı iletmek istiyoruz”
Sergiye 7 tablo ile katıldığını belirten Kibar, “Mesajımızı her yere yetiştirebilmemiz çok güzeldir. Aynı şekilde gurbette olan ressamların da bir araya gelmesi çok güzeldir. Türkiyeli ressamlarda bu sergiye katılmışlar ve bu vesileyle birbirimizi tanıyabiliyoruz, birbirimize yardımcı olabiliyoruz. Sergilerimizin devam etmesini istiyoruz. Her zaman da katılabilmeyi istiyoruz. Ankara'da, İstanbul’da, Gaziantep’te, İzmir’de, Mardin’de, Şanlıurfa’da ve Türkiye’nin bütün şehirlerinde açılan sergilerde yerimizi almak istiyoruz. Elimizden gelen sanatları Türkiye’deki ve dünyadaki sanatçılara sunmak istiyoruz. Herkesin bu yaptığımız işin iftiharlık bir iş olduğunu görsün istiyoruz. Fırçalarımız ve renklerimizle sınırları kırıp mesajlarımızı iletmek istiyoruz.” diye konuştu.
“Adalete, onura ve özgürlüğe olan iştiyakımızı resmediyorum”
Çizdiği tablolarla ve karikatürlerle ülkesinde yaşanan dramı dünyaya duyurmaya çalıştığını belirten Suriyeli Halid Gadda ise “Filistinli ve Türkiyeli ve Kürt kardeşlerim gibi bu fuara katıldım. Hepimiz de halklarımızın ortak sorunlarına değindik. Ben Suriyeli olmam nedeniyle kendi halkımın çektiği zorluk ve işkenceleri resmettim. Bildiğiniz üzere yıllar önce halkımız zulüme, zalimliğe ve diktatörlüğe karşı koymak, özgürleşmek için sokaklara indi. Ben de resimlerimde bunları anlatıyorum. Adalete, onura ve özgürlüğe olan iştiyakımızı resmediyorum. Bu ruhumuz kalmaya da devam edecek. Benim katıldığım ikinci fuar. Turizm ve Kültür Bakanlığına bize verdiği katkılarından dolayı da teşekkür ediyoruz. Onlar sayesinde duygularımızı ifade ediyoruz. Nesillerimizin hürriyete olan iştiyakının ve özleminin inşallah bu vesileyle devam etmesini temenni ediyoruz.”şeklinde konuştu.
İLKHA