Cizre'de 11. ve 19. yüzyıllara ait bulgulara rastlandı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde gerçekleştirilen İçkale arkeolojik kazı çalışmalarında 11. ve 19. yüzyıllara ait bulgulara rastlandı.

ŞIRNAK - Cizre'de İçkale arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarında 11. ve 19. yüzyıllara ait tarihi kalıntılara ve bulgulara rastlandı.

 

Çalışmalar hakkında bilgi veren arkeolog Mesut Alp, "Cizre İçkale diğer bir adıyla Birca Belek'te arkeoloji çalışmaları 2013 senesinde Kültür Bakanlığı'nın izniyle Mardin Müzesinin başkanlığında Cizre Kaymakamlığı mali desteğiyle başladı. İlk olarak İçkale'nin doğu kısmında kazı çalışmaları yapıldı. Daha sonra İçkale'de bulunan geniş bir alanda kazı çalışmaları başlatıldı. Amacımız kalenin geçmişine ışık tutmak için şehri Nuh'un gerçek tarihini öğrenmek." dedi.

 

Mesut Alp konuşmasının devamında, "Alan uzun bir zaman askeri alan olarak kullanıldığı için sürekli asfaltlama çalışması ve tahribat sonucu zemin düzeltmeleri için geç dönemlere yani 18. ve 19. yüzyıllara ait yapılar asfalt yapılarla iç içe geçmiş. Çoğu yerde tahrip edilmiş. Şans eseri büyük bir alanda da 15. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar 500 ile 950 yıllık tarihlerini kanıtlayan elimizdeki çalık çömlek sikkelerimiz mevcut." ifadelerini kullandı.

 

Arkeolog Alp, 1Haziran itibari ile başlanan Cizre İçkale arkeolojik kazı çalışmaları ile yılsonuna kadar İç kalede kazılmamış alanları tespit ederek ne olup ne olmadığını öğrenmek istediklerini belirterek, "Bu çalışma süresince eğer zengin bir kültür varlığına denk gelirsek (zaten şimdi elimizde bazı materyaller var) daha fazla bulgulara rastlarsak önümüzdeki 3 yıl için bir plan yapılacak. Ama şimdi hali hazırda 12. aya kadar kesintisiz çalışmayı hedefliyoruz. 11. ve 19. yüzyıllara ait bulgulara rastlandı ve kazı devam ediyor diyebilirim" şeklinde konuştu.

 

Bölgenin tarihi ve arkeolojik açıdan anlaşılmasının önünü açacak olan bu çalışmanın Şırnak sınırları içerisindeki ilk arkeolojik kazı çalışması olduğunu belirten Mardin Müzesi arkeologlarından ve "İçkale Arkeolojik Kazı Çalışması" sorumlusu Arkeolog Mesut Alp, "Cizre Kalesi'ne bugüne kadar hiçbir arkeoloji heyeti giremedi ve herhangi bir arkeolojik kazı çalışması da yapılmadı. Bu sebeple Cizre İçkale'de yapılan bu kazı çalışmaları ilk olma özelliği de taşıyor" diye ifade etti.

 

Kazı çalışmalarında yer alan ve aynı zamanda Cizreli olan Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bilimleri öğrencisi Eyüp Erdemci, "Buradaki çalışmalara katıldım. Buradaki çalışmalarda kendi tarihimizi ortaya çıkartıyoruz. Ayriyeten hocamla beraber çalıştığım için çok şanslıyım. Kendi memleketimde böyle bir projede yer aldığım için bayağı şanslıyım" ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan Mardin Müzesi'nin desteğinde Prof. Dr. Gülriz Kosbe'nin bilimsel danışmanlığında ve Cizre Kaymakamlığının mali desteğiyle 5 arkeolog ve 35 kişilik ekiple 1 Haziran'dan itibaren başlanan, "Cizre İçkale Arkeolojik Kazı Çalışmaları" devam ediyor.

 

Birinci etap, İçkale'nin mahiyetinin anlaşılması için arkeolojik sondaj çalışması ile elde edilen veriler doğrultusunda sistemli arkeolojik kazı çalışmaları kapsamında yılsonuna kadar sürecek. (Abit Dündar -İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Cizre Haberleri

3. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu sona erdi
Yetimler Vakfı Cizre'de yetimleri unutmadı
Yüzyılların yöresel geleneği: Dani
Cizre'de nesli tükenmekte olan tatlı su samuruna martı saldırısı
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Cizre'de STK'larla buluştu, gündemi değerlendirdi