Cizre'deki kazılarda Osmanlı'ya ait tarihi eserler ortaya çıktı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan İçkale'de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Osmanlı'ya ait tarihi eserler ortaya çıktı.

ŞIRNAK -  Cizre ilçesinde bulunan İçkale'de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Osmanlı’ya ait tarihi eserler ortaya çıktı. Şırnak Valiliği Cizre Kaymakamlığı tarafından yapılan proje kapsamında tarihi İçkale’de 2013 Haziran ayında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 12 ay devam eden kazı çalışmaları sonucu Osmanlı’ya ait olduğu tespit edilen lüle ve çanak-çömlek gibi tarihi eserler ortaya çıktı.

 

Kazı çalışmaları ile ilgili Batman Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda kazı çalışmaları Bilimsel Danışman Başkanı Arkeolojik Profesör Dr. Gülriz Kozbe, açıklamalarda bulundu. Kazıların tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Dr. Kozbe, tarihi İçkale’de bir medreseye de rastladıklarını açıkladı.

 

 

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Dr. Kozbe, “Kazı çalışmaları Cizre Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği projesi çerçevesinde Mardin Müze Müdürlüğünün başkanlığında yürütülmektedir. 12 arkeologdan oluşan Bilimsel heyetin katılımıyla İşkur’un bize temin ettiği işçi grubuyla birlikte kazıları yaklaşık bir yıldır kesintisiz sürdürmekteyiz. Bu kazılar sonucunda, daha önce kale içinde hiçbir araştırma yapılmamış, hiçbir çalışma yapılmamış. Çünkü uzun zaman askeri birliğe aitti. Onların kullanımı altında olduğu için hiçbir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığın arkeolog çalışması yada restorasyon çalışması yapılamıyordu. Dolayısıyla bu proje çerçevesinde başlayan çalışmalar sonucunda biz hem kültürel katları ortaya koyduk. Hem de mevcut olan bugün kısmen ayakta olan sur duvarlarını restorasyon projesi uyguladık. Bunlar hem koruma altına alındı, restorasyon çalışmaları devam etti. Hem de erken dönemlere ait mekanlar ortaya çıktıkça günümüzde de kullanılmak üzere tekrar yeniden donanımları sağlandı.” diye konuştu.

 

 

İçkale’de yapılan kazılar sonucu medrese ortaya çıktı

 

Kozbe, “12 aya yakın sürdürülen kazılar sonucunda bir medrese ortaya çıktı. Üst sınıfın, yönetici sınıfın oturduğu rezidansı saray diyebileceğimiz mekanları ortaya çıkardık. Islak zeminli mekanları ortaya çıkardık. İşte suyun kullanıldığı, hamam vazifesi gören bölümleri ortaya koyduk. Onun yanı sıra müştemilatın işte saray kesiminin yönetici sınıfın idamesi sağlayan, çalışanların olduğu kesimi sur duvarların dışında kalan yerleşim alanlarını ortaya çıkardık. Bu çerçevede su koyuları bulduk. Su kanalları bulduk. Güzel bir mezarlık alanı ortaya koyduk. Açılan mezarlarda büyük olasılıkla 12. ve 14. y.y. tarihlediğimiz Artuklu mezarları bile olabilir. Şuan ki çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu. 

 

 

Genç Osmanlı’ya ait lüleler bulundu

Yapılan kazılar sonucunda Genç Osmanlı’ya ait lüleler bulduklarını aktaran Dr. Kozbe, “Milattan sonra 12. Y.Y. tarihli en erken olsa da 11. veya 12. Y.Y. aittir. Bu Artuklu Dönemi dediğimiz 15. Y.Y. kadar devam eden bir dönemdir. Bunun yanı sıra Osmanlı’mız var. Bir de Genç Osmanlı’mız var. 19. Y.Y. Osmanlısı var. Bu buluntular arasında mezarlıklar kayda değer bulundu. Mezarlıkların dışında çok büyük onlarca, yüzlerce pipo ile lüle ile temsil edilen bir lüle koleksiyonu var. Bu lülelerin çoğunluğu Genç Osmanlı’ya ait lülelerdir. Bunlar temizlenerek, bazıların parçaları birleştirerek Mardin Müzesi’nde restore edilmektedir. Ciddi bir koleksiyon oluşturmaktadır. Bu lülelerin başka bir örneğini de Hasankeyf’teki kazılarda buluyoruz. Lüle açısından hemen hemen bu bölgede neredeyse en büyük koleksiyona sahibiz. Bunun üzerine çalışmalar devam ediyor. Ortaya çıkardığımız çanak çömlekler kayda çok değer. Tamamen Artuklu’nun çok tipik 12. Y.Y. ve 14. Y.Y. tarihlenen mallarını buluyoruz,  Sırlı ve sırsız çanak çömlekler. Osmanlı’ya ait yeşil sırlı, sır altı mallar adını verdiğimiz çanak çömlek grupları var. Dışarıdan uzak doğudan Çin’den gelen buraya ithal edilmiş Çin porselen örneklerimiz var.” ifadelerini kullandı.  

 

 

12 kişilik heyetle ve İşkur’un sağladığı 50 kişilik işçi grubuyla yapılan kazıların, 2014 Aralık ayına kadar aralıksız devam edeceği belirtildi.  (Abit Dündar –İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Cizre Haberleri

3. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu sona erdi
Yetimler Vakfı Cizre'de yetimleri unutmadı
Yüzyılların yöresel geleneği: Dani
Cizre'de nesli tükenmekte olan tatlı su samuruna martı saldırısı
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Cizre'de STK'larla buluştu, gündemi değerlendirdi