Cizreli Vatandaşlar Pratik Tahta Beşikleri Tercih Ediyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde eski ustalar tarafından yapılan tahta beşikler yok satılıyor. Türkiye'nin her yerine tahta beşikleri gönderdiklerini dile getiren marangozcular, Almanya'dan bile sipariş aldıklarını ifade ettiler.

ŞIRNAK - Doğu ve Güneydoğu'da yaygın olan tahta beşikler Cizre'de yapılıp Türkiye'nin dört tarafına gönderiliyor. Bölgede çok satılan pratik beşikler, halk tarafından çok tercih ediliyor. Cizre'de yapılan tahta beşiklerin ustaları eskiden çok olurken, şimdi yalnız 3 ustası kaldı. Devletin bu tahta beşik atölyelerine istihdam yapması ve destek vermesi gerektiğini ifade eden Cizreli ustalar, işlerinden gayet memnun olduklarını söylediler. Özellikle göçebe hayatını yaşayan bölge halkı pratik beşikleri tercih ediyor.

Cizreli ustalardan Adnan Elçi, "Benim ismim Hacı Adnan. Ben Cizreliyim. Yaklaşık 35 senedir bu işi yapıyorum. Eskiden millet bu beşikleri alıyordu. Zaten eskiden beri bu beşikler vardı. Ama şimdi biliyorsunuz bebekler için hazır beşikler çıktı. Ama Cizre'de, Silopi'de, Şırnak'ta şimdi bile bu tahtadan yapılan beşikleri tercih ediyor. Eskiye göre daha çok satılıyor. Yine satılıyor. Çünkü bu beşikler hafiftir istediği yere götürüp getirir. Bir de fiyatı da ucuzdur ondan milletimiz bunu daha çok tercih ediyor. Halkımız o kadar istiyor ki bazen yetiştiremiyoruz. Fiyatı 35 TL'dir. Günde 4-5 beşik yapıyoruz. Bize hiçbir destek verilmiyor. Ne biz devlete müracaat etmişiz ne de onlar bize bir teklifte bulunmuşlar. İşte biz de yapıyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz. Devletin destek KOBİ'lerinden haberimiz yok." dedi.

BEŞİKLERİMİZ PEK ÇOK YERE GİDİYOR
Cizre'de doğup büyüdüğünü ifade eden bir başka tahta beşik ustası Fadıl Şeftali,"Biz marangozcular olarak beşik, tahta dolap vb. materyalleri yapıyoruz. Eskiden nüfus az olduğu için bu tahta beşikleri az satıyorduk. Ama şimdi nüfusun fazla olmasından dolayı çok satıyoruz. Bu tahta beşikler çok tercih ediliyor. Buradan İstanbul'a kadar gönderiyoruz. Hatta bu beşikler Almanya'ya kadar gitmiş. Biz burada yapıyoruz paketliyoruz Almanya'ya gönderiyoruz. Oraya yerleşen Türk ve Kürt vatandaşlar bizden istiyorlar." diye konuştu.

Fadıl sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi aşağı yukarı günde 4-5 tane yapıyoruz. Yani ortalama olarak hafta da 35 tane yapıyoruz. Biz yetiştiremiyoruz. Bölgeye toptan veriyoruz. Şırnak'tır, Silopi'dir, İdil'dir, Cizre'dir. Bu tahta beşikler piyasadan düşmez. Ne kadar nüfus artarsa bunlara tercihte öyle artar. Ancak doğum kesilirse beşiklerimiz piyasadan düşer. Ne kadar doğum olursa o kadarda beşiklerin satışları da olacak. Başka yerlerde bunun gibi yapılmıyor değişik yapılıyor. Böyle olanlar sadece bizden her yere gidiyor. Cizre'de bu tahta beşikler çok satılıyor. Daha önce demir beşikler oluyordu. Ama demir olanlar kalkmış hepsi tahta beşikler olmuşlar. Daha sağlıklıdır. Ahşap, odun demirden daha çok sağlıklıdır. Hastalık bundan bulaşmaz hiçbir şey olmaz. Çocuklarını koyuyorlar sallıyorlar. Yani satışı çok oluyor. Biz devletten destek istemedik. 7 yaşında marangozcuların yanında çırak olmuşum. Okul okumamışım. 54 yaşındayım ve bu işten emekli olmuşum. Şimdi de bazen yapıp satıyorum." (Abit Dündar-İLKHA)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Cizre Haberleri

3. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu sona erdi
Yetimler Vakfı Cizre'de yetimleri unutmadı
Yüzyılların yöresel geleneği: Dani
Cizre'de nesli tükenmekte olan tatlı su samuruna martı saldırısı
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Cizre'de STK'larla buluştu, gündemi değerlendirdi