Bingöl Belediyesi Kültür merkezinde yapılan Program, Kuranı Kerimin tilavetiyle başladı. Konferansa Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Başsavcı Celal Eygül, Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, ilahiyat dekanı Prof. Dr. Abdulaziz Beki, Kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bingöl Belediyesi Kültür merkezinde gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Hz. Peygamber’in Anneleri’ konulu konferansta, aile terbiyesi üzerinde durularak, Hz Muhammed’in (sav) ‘Annelerim’ dediği kadınlara gösterdiği saygı, sevgi ve hürmette dikkat çekildi.
Bir çocuğu geleceğe hazırlayan faktörün aile terbiyesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ağırman , “Biz çocuklara sadece bilgi yüklüyoruz. Bilgi çocuğu şekillendirmez. Çocuğu aile terbiyesi şekillendiriyor.” dedi.
Peygamber Efendimizin beş annesinin olduğunu ve bunların hayatlarını ve Peygamber Efendimize yaptıkları hizmetlerini tek tek anlatan Prof. Dr. Ağırman Hoca, Peygamber Efendimizin ‘Annelerim’ dediği anneleri ile arasında geçen hatıraları anlatırken, duygusal sahneler oluştu.
Prof. Dr. Ağırman , Peygamber Efendimizin ‘Annelerim’ dediği Anneleri şöyle sıraladı: “Öz Annesi Amine Hatun, Peygamber Efendimizin asıl süt Annesi Halime Hatun, Süveybe Hatun Peygamber Efendimiz (a.s) ‘bu ikinci Annemdir, biliyor musunuz benim üzerimde çok hakkı var’ dediği ve annesi yerine koyduğu dadısı Ümmü Eymen Bereke’dir. Yine bu ikinci Annemdir, dediği Fatıma Binti Esed (amcası Ebu Talibin hanımı)
Hz. Amine:‘Oğlum sen büyük bir adam olacaksın İnsanlığı aydınlatacaksın.’
Peygamber Efendimizin Annesi Hz Amine’nin, hayatının son anında biricik oğlu olan Muhammed’i kucağına alarak tarihe geçen şu sözleri söylediğini hatırlatan Prof. Dr. Ağırman , “ Hz Amine’nin söylediklerine hep birlikte kulak verelim; ‘Oğlum bu dünyaya gelen gider, ben de gidiyorum. Her doğan ölür, ben de doğdum ölüyorum. Ama senin gibi bir çocuk bıraktım. Gözüm açık gitmeyeceğim. Oğlum, sen şöyle şöyle bir babanın oğlusun. Doğumun esnasında şahit olduğum olaylar, sana hamile kaldığım günlerde yaşadığım olaylar, geçek ise, -ki gerçektir- oğlum sen büyük bir adam olacaksın.’ bakın Hz. Amine oğluna bir hedef gösteriyor: ‘Oğlum sen büyük bir adam olacaksın. İnsanlığı aydınlatacaksın.’
Çocukları, oğulları, kralları, sultanları, valileri, belediye başkanları ve idarecileri analar yetiştirir. Küçükken kulağına fısıldadığın sözler çocuğu geleceğe hazırlar. Analar size çok yalvarırım, çocuklarınıza güzel söz söyleyin. O güzel söz çocuğu böyle büyütür. Oğlunda ve kızında hata varsa yüzüne vurma, sözünle büyüt onu. Hz. Amine Hatun’dan bunu öğreniyoruz.” diyerek günümüz annelerine nasihatlerde bulundu.
“Aile terbiyesi çok önemlidir”
Bir çocuğu geleceğe hazırlayan aile terbiyesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ağırman , “Biz çocuklara sadece bilgi yüklüyoruz. Bilgi çocuğu şekillendirmez. Çocuğu aile terbiyesi şekillendiriyor. Özelikle annenin, babanın, dedenin ve ninenin çocuğa evde konuştuğu güzel sözler, ailesi ile alakalı, geçmişiyle alakalı çocuğun kulağına üflediği, aynen Amine annenin söylediği sözler, Nisan yağmuruna benzer, Nisan da yağmur yağıyor, yağıyor ve dağ, taş ve toprak yağmura doyuyor. Mevsimler yeşile ve çiçeğe duruyor. Evdeki sözleriniz, Nisan yağmurudur, benim sınıftaki konuşmam da Temmuz ve Ağustos güneşidir. İkisi bir araya geldiği zaman, bu nesli kurtarırız. Ama Nisan, Mayıs’ta yağmur yağmazsa, Temmuz ve Ağustos ne kadar güneşli olursa olsun, her taraf kuruyuverir. Onun için aile terbiyesi çok önemlidir. Erkek olsun kız olsun onları şekillendirende annedir. Hepimiz analarımızın eseriyiz. Onların ellerinden değil, ayaklarından öperiz. Annelerimiz bize bir ruh verdi, Amine anne gibi.”şeklinde konuştu.
Program, yapılan duayla sona erdi. (Nihat Kanat-İLKHA)