Günümüzün en çok telaffuz edilen hastalığı ‘Depresyon’ sadece erişkinlere mahsus gibi görünse de uzmanlar çocukların da depresyona girebileceğini vurguluyor. Çocukluk çağındaki davranış değişiklikleriyle ortaya çıkan depresyonun zaman geçirilmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, “Tedavi geciktirilirse problem daha da derinleşebilir.” dedi.
Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder’e göre depresyonun birçok fizyolojik ve psikolojik belirtileri var. Ejder, bunların başında ise karın ağrısı, baş ağrısı, okula gitmek istememe, gerekli gereksiz her şeye ağlama, yemek yememe, alt ıslatma, kendi yatağında yatmak istememe gibi davranış değişikliklerinin geldiğini söyledi.
“Çocuklar ailelerinin aynasıdır”
Ailede yaşanılan sıkıntıların, tartışmaların, fiziksel veya ruhsal hastalıkların, boşanma aşamasına gelen evlilik problemlerinin sağlıklı çözümlenemediğinde çocuklara olumsuzlukların yansıyacağını ifade eden Ejder, “Depresyon aile içinde yayılma özelliği olan bir hastalıktır. Bu nedenle evde yaşayan aile bireylerinin de mutlaka gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü bazen depresyonda olan ebeveyn her şeyi olumsuz görme nedeni ile çocuğun sorunlarını büyütebilir veya kendi problemleri ile o kadar ilgilidir ki çocuğunun yaşadığı sorunları fark edemeyebilir.” diye konuştu.
“Tedavi geciktirilmemeli”
Çocukluk çağı depresyonunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine vurgu yapan Terapist Dr. Obengül Ejder, açıklamasının sonunda şu tespitlerde bulundu: “Eğer ailede depresyonda olan başka bir birey varsa ve tedavi olmamışsa, mutlaka o birey de tedavi edilmelidir.7 yaş altındaki çocukların depresyon tedavisinde öncelikle oyun terapisi yer almaktadır. Okul çağı veya ergenlik dönemindeki çocukların depresyon tedavisinde ise, psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Eğer ‘küçücük çocuk ilaç mı kullanırmış’ gibi bir düşünce ile tedavi geciktirilirse problem daha da derinleşebilir.” (İLKHA)