Çocuklar istismar aracı olarak kullanılıyor

Dünyada 1-14 yaş grubundaki 40 milyon çocuğun istismar veya ihmale uğradığını belirten uzmanlar, çocuk istismarı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Dilencilerin Suriyeli imajı vererek çocukları ile birlikte dilenmelerinin yasaya aykırı olduğunu ifade eden Sosyolog Zülküf Elçi, çocuk Koruma Kanunun da yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirlerin sokak başlarında dilendirilen bebeklerde uygulanması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1-14 yaş grubundaki 40 milyon çocuğun istismar veya ihmale uğradığını ve desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Bebek ve çocuk cinayetlerinin önlenmesinin sosyal devletin sokaklara inmesi ile mümkün olduğunu belirten Elçi, “ Ne yazık ki içimizi acıtan görüntüler devam etmektedir. Ortadoğu'da bitmek bilmeyen savaşlar ve son olarak Suriye'de süren kanlı hesaplaşmalar milyonlarca mülteci ortaya çıkarmıştır. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Bingöl'de de Suriyeli mülteci aileler ve kendilerine Suriyeli imajı vermiş olan yurdun başka şehirlerinden göç edip dilenmeye gelen aileler var. Şehrin hemen her köşesinde yine aynı kadın mı veya yine aynı bebek mi dedirtecek şekilde, kucağında bebekli kadınlar var. Kucağındaki bebeğin bile yaşayıp yaşamadığı belli olmayan bu insanlar, Suriyeli izlenimi oluşturarak istismara neden oldukları gibi dolaylı yollardan cinayet de işlemiş olmuyorlar mı?” dedi.

Koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanmalı

Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocukların korunmaya ihtiyacı olan çocuklar olduğunu söyleyen Elçi, “Koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir. Bunlardan; bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine, Barınma tedbiri, barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya yönelik tedbirlerdir. Çocuk Koruma Kanunun da yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirlerin, sokak başlarında dilendirilen bebeklerde uygulanması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yasa koyucu durumu gözden geçirmeli

İstismarın önlenmesi için yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Elçi, “Yetkililer bu çocukların sadece barınma ve gıda ihtiyacını gidermekle yetinmemelidir. Var olan mevcut yasalar yeniden gözden geçirilmeli, nasıl uygulandığı takip edilmelidir. Sokakta çalışan, zorla çalıştırılan dilendirilen bu çocuklar, ayrı ayrı ele alınarak çocukları sokağa düşüren nedenler ve genel olarak sokak çocuklarının sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.  (Nihat Kanat - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bingöl Haberleri

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, Bingöl'deki ulaşım sorununa dikkat çekti
Bingöl İLİM İRFAN Medresesi icazet ve mezuniyet programı düzenledi
Bingöl'de açık alanda kitap okuma etkinliği düzenlendi
​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı
Bingöl Devlet Hastanesinde "Organ Bağışı" standı açıldı