Çocuklarda yüksek ateşe müdahale şekli nasıl olmalı?

Çocuklarda çoğu zaman bir enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkan yüksek ateş, ebeveynlerin kaygı düzeyini artırabiliyor. Peki çocuklarda yüksek ateş olması durumunda nasıl davranmak gerekiyor?

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Muhammed Akıl, konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Uzman Doktor Akıl, yaptığı açıklamada, özellikle küçük çocuklardaki çocuklar için tehlikeli olan ateşin, çok yüksek olmaması durumunda evde bazı yöntemler kullanılarak düşürülebileceğini söyledi.


Yüksek ateşle karşılaşan ebeveynlerin telaşa kapılmadan doğru müdahale yöntemlerini bilmesi gerektiğini ifade eden Doktor Akıl, müdahaleye rağmen yüksek ateşin düşmemesi halinde ebeveynlerin çocuklarını mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına götürmesi gerektiğini anlattı.

Uzman Doktor Muhammed Akıl

"Hafif ateşe tedavi gerekmiyor"

Çocukluk çağında vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerinde olmasının yüksek ateş olarak tanımlandığını aktaran Akıl, "Ateş şikayetiyle çocuk polikliniğe sık başvurulan bir semptomdur. Klinik tablonun sorumluluğu genellikle enfeksiyondan çıkmaktadır. Hafif ateş bulguları tedavi gerektirmemektedir. 3 ayın altında ateşin 38 derenin üzerinde olduğu ve 3 aydan büyük çocuklardaysa 39 derecenin üzerinde olan ateş yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda olanların en yakın hekime başvurmaları gerekmektedir." dedi.

"Bol sıvı verilmeli"

Ateş takibinin temel amacının çocuklardaki huzursuzluğu gidermek olduğunu belirten Akıl, "Hafif ateşlerde ateş düşürücüler gerekli değildir. Sadece hastanın üzerinin açılması, bol sıvı verilmesi yeterlidir. Yüksek ateşlerde ise 3 aydan küçük çocuklarda 38 derecenin üstü, 3 aydan büyük çocuklarda ise 39 derecenin üstü ateş düşürücülere ihtiyaç duyulmaktadır." diye konuştu.

"Ateş düşürücü verdikten yarım saat sonra ılık suyla duş aldırmak daha etkili"

Yüksek ateş durumunda çocuğa hemen duş aldırmanın doğru olmadığını vurgulayan Akıl, "Yüksek ateşi olan çocuklara ateş düşürücü vermeden onlara ılık suyla duş aldırdığımız zaman çocuklarda üşüme, titreme ve huzursuzluğa yol açmaktadır. Çocuklara ateş düşürücü verdikten en az yarım veya bir saat sonra onlara ılık suyla duş aldırmak daha etkili olur." ifadelerini kullandı.

"Çocukları enfeksiyonlardan korumak için izolasyona ihtiyaç var"

Son zamanlarda çok fazla viral enfeksiyon salgınlarının olduğuna dikkat çeken Akıl, son olarak şunları söyledi: "Özellikle 6 ayın altında çocuğu olanların misafirlere gitme veya misafirleri kabul etmeleri konusunda daha hassas olmaları gerekir. Nasıl covid salgınında izolasyon ihtiyacı hissettiysek çocukları enfeksiyonlardan korumak için de izolasyona ihtiyaç vardır." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor