Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 04-06 yaş Kur’an kurslarına ilgi her geçen gün artıyor. İlk olarak 2013 yılında uygulamaya konulan 04-06 yaş Kur’an kurslarında geleceğin teminatı olan çocuklar, ilahi mesaj olan yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’le tanışıyor, değerler eğitimi alıyor.
Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de küçük yaştaki çocukları Kur’an-ı Kerim’le tanıştıran bu kurslara ilgi her geçen gün artıyor. Kurslarda çocuklar, Kur’an-ı Kerim ve dini bilgileri sosyal aktiveler eşliğinde öğreniyor. Böylece çocuklar, eğlenerek Kur’an-ı Kerim eğitimi başta olmak üzere değerler eğitimi alıyor. Kurslardaki dersler ise çocukların yaş grubu dikkate alınarak gelişim süreçlerine uygun etkinliklerle işleniyor.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, konu ile ilgili İLKHA’ya yaptığı açıklamada, çocukların maddi açıdan olduğu gibi manevi açıdan da yetişmesinin çok önemli olduğunu belirterek 04-06 yaş grubu Kur’an kurslarını çok önemsediklerini söyledi.
Çocuklarda din eğitiminin önemine değinen Çelik, 04-06 yaş grubunun öğrenmek için en ideal bir yaş olduğunu ve bu kapsamda Gaziantep’teki cami ve kurslarda 160 tane sınıf açtıklarını belirtti.
Çocukların din eğitimlerini alma noktasında 4-6 yaşın önemli olduğunu belirten Çelik, "Çocuklarımızı geleceğe alt yapı olarak değerler, inanç veya kültür dünyamıza daha iyi hazırlamak için biliyorsunuz, 4 yaş çok önemli bir yaştır. Osmanlı döneminde ecdadımız da sıbyan mekteplerine 4 yaşında besmele çekerek başlatırdı. Çocuklarımızı besmele çekerek işe başlatmak, başladığı işi tamamlamanın şükrünü, onların zihin dünyasını manevi değerlerimizde görmek ve şekillendirmek istiyoruz. Yine ilerde gelişen eğitimlerine çok sağlam bir alt yapı kazandırmak istiyoruz. Milletimize hizmete kolları sağlamaları için sağlam bir manevi değerler dünyası alt yapımızla çocukları eğitim dünyasına hazırlamak istiyoruz." dedi.
"Din eğitimi insanları yönlendirir"
Çocuklarda din eğitiminin öneminde de değinen Çelik, "Din eğitimi bütün insanlar için önemlidir. Din, insanların fıtratında ve doğasında olan yetenekleri veya hayırlı yetenekleri verdiği eğitim-öğretimi ile destekleyen bir olgudur. Yani din eğitimi insanları iyiye ve disipline yönlendirir. Kendi oluşumunu veya kendinde olan enerjisini daha güzele, iyiye, hayırlı olana, verimli olana yönlendirmeyi amaçlar. Bunun için din eğitimi önemlidir. Çünkü din eğitimi iyiliklere yol açan bir eğitim fikrine ve felsefesine sahiptir. Bunun için din eğitimi önemlidir." ifadelerini kullandı.
"Din eğitimi çok önemlidir"
Çelik, "İnsanda, doğuştan iyilikler de kötülükler de vardır. Hangisi işlenir, geliştirilir ve beslenirse insan onun adamı olur. Hayır, hakkaniyet, güzellik, bilgi ve paylaşma duygularımız işlenirse o topluma hayır duygusu hakim olur. Paylaşma ve hakkaniyet duygusu hakim olur. Güzellik duyguları hakim olur. Ama bunlar işlenmezse zayıf kalır. Bunun yerine bunların aksi olan duygular ve daha çok kendini düşünen, kendi menfaatini düşünen, daha kısa düşünen, duygular, insan tipleri ortaya çıkar. Sonuç itibariyle din insanı hem bu dünyada iyiliklere ve güzelliklere hazırlar hem de bu dünyanın diğer dünyası dediğimiz iyiliklere güzelliklere, Allah'ın mükâfatlarına hazırlar bir anlayıştadır. Din bunun için gönderilmiştir ve İnsanların fıtratına, doğasına hitap eder. Muhakkak ki din eğitimi çok önemlidir. Bu bakımdan da dini değerleri çocuklarımıza daha çocuk yaşta iken dimağlarının, zihinlerinin, beyinlerinin gelişeceği yaşta alt yapı ve temel oluşturma da önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.
"Kur'an kurslarımız okul öncesi eğitimi karşılayacak bir programa sahiptir"
Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde ve İl Müftülüğü bünyesinde açılan 4-6 yaş Kur’an kursların okul öncesi eğitimi karşılayacak bir programa sahip olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:
"Okul öncesi Kur'an kursu olarak camilerimizin imkânlarından, eğer mümkünse müstakil okul öncesi Kur'an kursları açarak, burada sadece Kur’an-ı Kerim'i ve dini bilgiler öğrenmesi değil, çocuklarımızın çocuk olarak diğer aktivitelere, etkinliklere de çok büyük yer veriyoruz. Zaten buralarda eğitim veren Kur'an kursu hocalarımızın mutlaka 396 saat, okul öncesi eğitimine ait pedagojik modül programını almaları gerekiyor. Şartlarımızdan biri budur. Onun için bu 4-6 yaş, bu bizim Kur'an kurslarımız okul öncesi eğitimi karşılayacak bir programa sahiptir."
"Çocuk eğitiminde Türkiye ortalamasının gerisinde kalmama çabası içerisindeyiz"
Gaziantep’te 04-06 yaş çocuklar için camilerde 160 tane sınıf açtıklarını belirten Çelik, "Gaziantep İl Müftülüğü olarak ilçe müftülerimizle birlikte 04-06 yaş Kur’an kurslarında ve çocuk eğitiminde Türkiye ortalamasının gerisinde kalmama çabası içerisindeyiz. Bu sene itibariyle 160 civarında sınıfımız oluştu. Şu anda önümüzdeki yıllara ilişkin hedefimiz ise Gaziantep'te daha çok çocukların fazla olduğu, çocuk eğitimine daha çok ihtiyaç duyulduğu semtleri öne almak şartıyla 10 semtte hem de müstakil 04-06 yaş Kur'an kursu yaptırmak istiyoruz." diye konuştu.
"Çocukların manevi açıdan da yetişmesi önemlidir"
Ebeveynlere de seslenen Çelik, "Çocuklarımıza değerler dünyasını tanıtmaya önem verelim. Fıtratında olan güzellik, inanç, inanma duygusunu, hayır duygusuna ve hakkaniyet duygusunu beslemeye, onları geliştirmeye önem verelim. Bu da ancak dini değerlerle olur. Bunun da başka bir yolu yoktur. Çünkü dini değerler insani değerlerdir. Çocukların manevi açıdan da yetişmesi önemlidir." diye belirtti.
İLKHA