Yemek borusuna yabancı cisim kaçtığı için hastaneye getirilen çocuklara, açık veya kapalı operasyonla müdahale edilirken, çocukların yemek borularından çıkan bozuk para, vida, toplu iğne, saat pili gibi ilginç objeler doktorları bile şaşırtıyor.
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, cisim yutmasının yaygın bir problem olduğunu söyledi.
“Nefes borusuna kaçan cisimler ölümlere kadar yol açabilir”
Yutulan cisimler hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Kaan Demirören, “Çocuklarda yabancı cisim kaçması iki türlü neticeleniyor. Biri yemek, diğeri nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölümlere kadar yol açabilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu işlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi
Bu tarz kazaların toplumda çok yaygın olduğunu kaydeden Demirören, özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda, henüz bu bilinç yerleşmediği için ailelerin çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
“Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık”
Bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutma vakalarını gördüklerini belirten Demirören, “Bebeklerin üzerine iliştirilen çengelli iğne büyük problem oluşturuyor. Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaştığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. Çocuğun eliyle ağzına götürebileceği cisimleri yutulabilir.” diye konuştu.
Anne babalar dikkat!
Yutulan cisimlerin hiç istenmeyen sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken Demirören, “Bu yüzden ailelerin çok dikkatli olması gerekir. Bu iste anne babaya çok iş düşüyor ama çocukların evde ablası, ağabeyi ya da başka bir bakanı varsa onlarda önemli. Çünkü onlarda çocuk olup kendisinden küçük olan kardeşlerinde kazaya sebep verebilir.” şeklinde konuştu.
Yutulan cisimler
Böyle bir işlem olduğunda da herhangi bir gıda almadan hastaneye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirören, “Kolye parçaları, anahtarlık, iğne, toplu iğne, çengelli iğne dikiş iğneleri maalesef bunlar karşılaştığımız, bir kısmını çıkarttığımız, bazılarının ameliyata sebebiyet verdiği bu kazalar tabi ki toplumsal sağlık problemi olmaya devam ediyor. Bilinçlendirme evde anne babadan başlayacak ama bu konunun yaygın bir şekilde konuşulması da toplumumuzda bu işe verilen önemi arttıracak.” dedi.
İLKHA