Coronavirus ve dövizdeki yükseliş cep telefonu piyasasını vurdu

Yeni tip Coronavirus salgını ve son zamanlarda dövizdeki yükseliş Batman’daki cep telefonu piyasasını olumsuz yönde etkiledi. Çin’den cep telefonları ve aksesuarlarının ithal edilmemesi, dolardaki artış esnafı iş yapamaz hale getirdi.

Çin'den tüm dünyaya yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını birçok ülkenin ekonomisini durma noktasına getirdi. Virüs nedeniyle ithalatçıların Çin’den ürün getirememesi, Türkiye’nin komşularıyla sınır kapılarını aylardır kapalı tutması birçok sektörde olduğu gibi teknoloji sektörünü de olumsuz yönde etkiledi.

Öte yandan doların sürekli yükselişi döviz bazlı alınan telefonlarda fiyatı ciddi anlamda artırırken bu durum cep telefonu sektörünü vurdu.

Sıfır cep telefonu satışında büyük sıkıntılar çektiklerini belirten Batman'daki telefon satıcısı esnafı, iş yapamaz hale geldiklerini belirtti. Esnaf, dört gözle içinde bulundukları sorunların düzelmesini beklediklerini kaydetti.

“Zevk için telefon değiştiren ikinci ele yöneldiler”

Haftada bir cep telefonu bile satmakta güçlük çektiklerini ifade eden esnaf Arif Saydam, “Özellikle biz telefoncular pandemiden sonra baya bir sıkıntı yaşadık. Eskiden zevk için telefon değiştiren insanlar şu anda ikinci ele yönelmişler. Sıfır alacak güçleri yok. Doların yükselmesiyle sıfır cep telefonu baya yükselmiş. 6 aydır işimiz baya bir düşmüş. Eskiden günde 2-3 telefon satarken şu anda haftada bazen 1-2 telefon ya satıyoruz ya satmıyoruz.” dedi.

“Çoğu esnaf kepenk kapattı”

Kirasını bile çıkaramayan esnafın olduğuna dikkat çeken Saydam, “Esnaf olarak baya mağdur olduk. 6 aydır işler durma noktasına geldi. Çoğu esnaf kepenk kapattı. Özellikle dövizin de yükselmesi bizi baya etkiliyor. Telefonlara gelen vergilerin de artmasıyla baya sıkıntı yaşadık. Şu anda yeni kanun çıkmış. Sanki ikinci ellere de bir vergi isteniyor. İkinci el cep telefonlarından ne vergi alınacak, ne şekilde garanti verilecek net bir bilgimiz yok. Sıfırdan ziyade ikinci el cep telefonlarının satışı da durma noktasına gelecek. Esnafın mağdur olmayacağı şekilde yasa çıkarılmalıdır.” diye konuştu.

“Müşteriler geldiğinde fiyat verdiğimiz zaman kaçıyorlar”

Pandemiden sonra işlerinin büyük oranda düştüğünü vurgulayan bir diğer esnaf Mehmet Şirin Köçerleri ise şunları söyledi:

“5-6 ay öncesine kadar da günde 4-5 cihaz satarken, işimiz çok iyi olmasa da yine iyiydi ama bu pandemi dönemi ve ekonomideki dalgalanmalardan dolayı şu anda haftada 2-3 cihaz ancak satabiliyoruz. Ekonomiden dolayı milletin alım gücü çok düşmüş. Bu durumun bir an önce düzelmesini bekliyoruz. İşlerimiz gerçekten de kötüdür. Sabahtan akşama kadar oturuyoruz. Müşteriler geldiğinde fiyat verdiğimiz zaman kaçıyorlar. Çünkü fiyatlar çok yükselmiş. Beklentimiz bir an önce ekonominin düzelmesidir. İnşallah bir an önce Covid-19 da biter. Doların yükselmesi bizi çok etkiliyor. Biz de çok pahalı olduğu için cihaz alamıyoruz. Müşteriye de bunu yansıttığımız zaman onlar da alamıyor.

İLKHA


















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor