TEB açıklamasında, vaka sayılarının giderek tırmandığı ve salgının seyrinin giderek ağırlaştığı günlerden geçtiklerini belirtti.
Pandeminin en başından beri sağlık çalışanlarının omuzlarında olan yük, dayanılmaz bir boyuta ulaştığı ifade edilen açıklamada, "Tükenmişlik hissiyle, stresle, aşırı yoğun mesai saatleri ile mücadele ediyoruz. Salgının en başından bu yana kahraman olarak anılıyoruz; evet, sağlık çalışanları olarak hepimiz birer kahramanız ancak bizler filmlerde sonsuza kadar yaşayan kahramanlar değiliz. Bizler de Covid-19’a yakalanıyor, sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından endişe duyuyor ve hayatlarımızı kaybediyoruz. Nitekim son iki haftada diğer sağlık çalışanları gibi, hayatını kaybeden eczacı ve eczane çalışanı sayısında da büyük bir artışla karşı karşıyayız. Türk Eczacıları Birliği olarak pandemi sürecinin en başından bu yana bizim insan hayatına verdiğimiz değerin bizim hayatımıza da verilmesi için çeşitli taleplerde bulunduk. Sesimiz duyulmadı, görmezden gelindi, taleplerimize yenileri eklendi ama hiçbiri karşılanmadı." denildi.
“Kâğıt yerine tamamen elektronik reçete sistemine geçilmelidir”
Eczacıların taleplerinin sıralandığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Herkes için sıkı karantina tedbirleri uygulanmalı ve Covid-19 aşısının tüm yurttaşlarımıza ücretsiz temini için gereken tüm çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır. Tüm yurttaşlarımıza daha yaygın bir şekilde test uygulanmalı, eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız ise temaslı olsun olmasın düzenli aralıklarla testten geçirilmelidir. Covid-19 aşısının uygulanmasında sağlık çalışanları kronik hastalık sahipleri ve yaş almış kişilerle birlikte öncelikli grupta olmalıdır. Eczanelerimize ve eczane çalışanlarımıza düzenli aralıklarla koruyucu ekipman desteği sağlanmalıdır. Kâğıt ortamda düzenlenen reçeteler kaldırılmalı, tamamen elektronik reçete sistemine geçilmelidir. Eczane çalışma süre ve saatleri konularında Eczacı Odalarımızın bölgesel düzenleme önerileri, İl Sağlık Müdürlükleri ve Valiliklerce kabul edilmelidir. Salgın süresince eczanelerin yaygın ve etkili hizmet vermeye devam etmesi için gereken önlemler artık bir an önce alınmalıdır. Salgın sürecinde bozulan eczane ekonomilerine katkı sağlanabilmesi amacıyla koruyucu tedbirler ve teşvikler başlatılmalıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi acilen güncellenmelidir. Covid-19 bir an evvel sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.”