Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Covid-19 teşhisi konulan ve durumu ağır olan Fatma Yıldız (34), hastaneye kaldırıldıktan sonra bir takım testlere tabi tutuldu.
Karaciğer testleri bozuk olan ve yoğun bakım ünitesine girişte oksijen değerleri çok düşük seyreden Yıldız, 12 gün yaşam destek makinesine bağlı olarak uyutuldu.
Dirençli yoğun bakım enfeksiyonu da gelişen Yıldız, bu süre zarfında yoğun bakım ekibinin gayretiyle ve başarılı tedavisiyle hayata tutundu. Aynı zamanda 24 haftalık gebe olan Yıldız ve bebeği sağlıklı bir şekilde yoğun bakım ünitesinden taburcu edildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, “Gebede Koronavirüs tedavisinde kullanılan birçok ilaç C kategorisindedir. Yani bebeğe zarar verme ihtimali yüksektir. Bu nedenle tedavinin gebeler üzerinde daha da özenli uygulanması gerekmektedir. Bulunduğumuz bu süreçte gebeler, kurallara daha sıkı uymalılar ve çok daha dikkatli olmalılar. Sürecin başından bu yana hiç pes etmeden, özveriyle çalışan tüm yoğun bakım ekibimize de verdikleri emekler ve hassasiyetleri için teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Gülseren Elay da Covid-19’un gebelerde yüzde 50 daha fazla komplikasyona neden olduğunu söyledi.
Son zamanlarda Covid-19 hastalarında karaciğer fonksiyon bozukluğunu sık gördüklerini belirten Elay, “Bu durum karaciğerden atılan ilaçların verilmesini zorlaştırmaktadır. Hastamızı devraldığımızda oksijen değerleri olması gereken değerlerin çok altında olup, annenin beyin fonksiyonları ve bebeğin hayatı risk altındaydı. Bu riskleri en aza indirmek için hastamızı çok derin uyuttuk ve koruyucu tedavi yöntemlerini uyguladık. Koronavirüs testi pozitif olan hastamızın kan tahlilinde domuz gribini de tespit ettik. Tüm bunların yanında hastamızın karaciğer fonksiyonları da virüslere bağlı olarak bozulmuştu. Hastamız toplam 12 gün yaşam destek makinesinde ve 20 gün de yoğun bakım ünitesinde kaldı.” ifadelerini kullandı.
Elay, “Bu süreçte birçok antibiyotiğe dirençli olan yoğun bakım ünitelerinde saptanan Acinetobakter enfeksiyonu da hastamızın kanında üredi. Elimizde mevcut olan ve bebeğe en az zarar verecek ilaçları özenle seçmek zorundaydık. Bir taraftan anneyi diğer taraftan bebeği koruyucu tedavileri bir arada yürüttük. Tüm bu uğraşlar sonucu hastamızın enfeksiyonu geriledi, yaşam destek makinesinden ayırdık. Hastamızın karaciğer fonksiyonları düzeldi ve bebeğimiz şu an 27’inci haftasında. Yapılan testler ile bebeğin de oldukça sağlıklı olduğunu tespit ettik. Hastamızı yoğun bakım ünitesinden çıkarmanın, iki evladına kavuşturabilmenin sevinci ve gururu içindeyiz.” şeklinde konuştu.