İlk ve orta dereceli okulların bu yıl iki hafta ötelenerek 28 Eylül’de açılacak olması, üniversitelerin akademik takviminde bir değişiklik olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, ÇÜ’de derslere planladığı gibi 14 Eylül’de başlanacağını söyledi.
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı işbirliğiyle hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan akademik takvimin Kurban Bayramı da göz önüne alınarak kesinleştiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, “Bayramın devreye girmesiyle bu yıl ki akademik takvim üzerinde ayrıca bir çalışma gerçekleştirip Çukurova Üniversitesi Senatosu’nun onayına sunduk. Eğitim-öğretim yönetmeliğimize göre 14 haftası ders, bir haftası ara sınavlar, bir haftası da final sınavları olmak üzere 16 haftalık yarıyıl akademik takviminde değişiklik yapılamaması; dolayısıyla 16 haftalık güz dönemi, 16 haftalık da bahar dönemini hesaplandığında akademik verimlilik, Adana’nın iklim şartlarını göz önüne alarak akademik takvimin 14 Eylül 2015 Pazartesi günü başlamasına karar verildi.”
Tarihte neden değişiklik yapılmadı?
Akademik takvimin sarkmasının eğitimde ne gibi sıkıntılara yol açacağını detaylı olarak anlatan Prof. Dr. Erdoğan, “Güz dönemimiz sonunda final, bütünleme, tek ders ve not yükseltme sınavlarımız var. Bunlar şu andaki takvimimizde 8 Şubat’ta bitiyor. Eğer bu süreci iki hafta sonraya çekersek yani 14 değil de 28 Eylül’de başlatırsak akademik takvimi, sınavların bitimi 22 Şubat 2016 oluyor ki bu da bahar yarıyılının 22 Şubat’ta başlayıp 3 Haziran’da bitmesi anlamına geliyor. Final sınavlarımızı 20 Haziran’a kadar yapacağız ve az önce anlattığım gibi bütünleme, tek ders, not yükseltme sınavları derken 27 Temmuz’da bizim bahar dönemimiz bitecek. Bu arada diploma törenlerimizi biz normalde 17 Haziran’da yapıyoruz. İki hafta ötelersek 1 Temmuz- 8 Temmuz tarihlerinde olması lazım. Dolayısıyla iki haftalık eğitimimizi ötelemek çok ciddi sıkıntılara yol açacak ve yıl içindeki planlamayı alt üst edecek. Akademik verimlilik, Adana iklim şartları ve üniversite eğitiminin farklılığı olarak bütün bunları Senatoda tartıştık. 14 Eylül’de akademik açılışın yapılması kararı ‘son karar’ olarak alındı ve böyle bir ötelemeye Rektörlük olarak gerek görülmedi.” şeklinde belirtti.
ÇÜ’ye 8 bin 644 yeni kayıt
Ayrıca yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili Rektörlük olarak tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Erdoğan,“Çukurova Üniversitemize yeni kayıt olan 8 bin 644 öğrencilerimizle birlikte yeni akademik yıla hazırız.” dedi. (İLKHA)