Yaz sebzesi karpuz, bu yıl Çukurova’daki üreticisini üzdü. Türkiye’deki karpuz üretiminin yüzde 15’inin yapıldığı Adana’da karpuz eken çiftçi, düşük satış fiyatları sebebiyle zarar etti.
Yakın zamana kadar ithal olarak getirilen karpuzun kilogramı 3 TL’ye kadar satılırken bölgede erkenci karpuzun yetişmesiyle piyasada biriken karpuzun fiyatı hızla dibe vurdu. Satış oranları ciddi oranda azalan karpuzda rekolte fazlalığı olunca mahsul tarlada kaldı. Adana karpuzu, bostanda kilosu 15 kuruşa kadar geriledi.
Tarlada kalan karpuzla birlikte Çukurova çiftçisinin büyük zarar ettiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuştu.
“Çiftçimiz bu sene karpuzda umduğunu bulamadı”
Çukurova’da karpuz hasadının yüzde 70’inin yapıldığını ifade eden Karademir, “Bölgemizde hemen hemen karpuz hasadının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Basında da sürekli yer aldığı üzere karpuz eken çiftçimiz bu sene umduğunu bulamadı.” dedi.
Karpuz’un, maliyetini dahi kurtarmadığını iddia eden Karademir, bunun sebeplerini ise şöyle anlattı: “Bu yıl karpuzun para etmemesindeki en önemli faktör; Türkiye’de tüm bölgelerde 2015 ikliminin, hasat döneminin başladığı Mayıs’ın 15’inden itibaren şu ana kadar serin ve yağışlı geçmesidir. Karpuzun tüketilebilmesi için doğal olarak havaların biraz daha sıcak olması gerekiyor. İnsanların sıcaklarda karpuza ihtiyaç ve talepleri doğal olarak artar. Bu arz talep ilişkisidir. Bu yıl karpuz üretimi artmış ancak talep azalmıştır. Karpuzun hasat döneminde iklimin serin ve yağışlı geçmesiyle de fiyatlar düşmüştür.”
“Karpuzla ilgili negatif bir enerji oluşturuldu”
Aşılı karpuzla ilgili basında yer alan haberleri doğru bulmadığını belirten ZMO Adana Şube Başkanı Karademir, Çukurova’da aşılı karpuz ekiminin kaçınılmaz bir ihtiyaçtan kaynaklandığını savundu.
Karademir, “Ne yazık ki ülkemizde her önüne gelen karpuzun aşılı kabak olduğu şeklinde bir negatif enerji oluşturdu. Oysa daha önce bizim birçok açıklamamızda da belirttiğimiz gibi aşılı karpuz 1950’li yıllardan bu yana tüm dünyada kullanılıyor. Bizim ülkemizde de karpuzun aşılı olmaması gibi bir durum yok. Bunun bizce başka bir yolu da yok. Çünkü karpuzun ekim alanlarında toprak kökenli hastalıklar, karpuzun yetişmesine engel oluyor. Biz de bunun önüne geçmek için aşılı karpuz kullanmak durumundayız.” dedi.
Türkiye’de aşının sadece karpuzda değil domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi birçok tarım ürününde kullanıldığını söyleyen Karademir, “Geçen yıllarda, özellikle 2013 ve 2014 yıllarında mevsimin sıcak olmasından dolayı karpuza talep çok olduğundan üretilen karpuz tamamen satıldı. Bu karpuzlar da tamamen aşılı karpuzlardı ancak o zaman aşılı karpuz hiç gündeme gelmedi.” ifadelerini kullandı.
“Hükümet zarar eden üreticiye destek sağlamalı”
İktidarın tarıma yönelik bazı politikalarının yanlış olduğunu savunan Karademir, ülkede mahsul pahalandığında ithalata gidilirken para etmediğinde ise zarar eden çiftçi için hükümetin kılını kıpırdamadığını söyledi.
Karademir, “Bugünlerde de bu söz konusu. Çukurova’mızda hasadı yapılan karpuz bu sene para etmedi. Karpuz tarlalardan 15 kuruşa yüklenirken yine bu konuda mevcut otorite, mevcut iradenin hiç kılını kıpırdatmadığını ve üreticiyi piyasanın acımasız çarklarına bıraktığını görmekteyiz. Eğer pahalanan diğer tarımsal ürünlerde ithalat yaparak fiyatını düşürmeyi savunuyorsanız karpuzda da oluşacak üretim fazlası kısmının bir şekilde desteklenerek pazar bulması konusunda hükümetin devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. (Ayhan Kaya-İLKHA)