Adana ve Mersin’i kapsayan ‘Çukurova Bölgesi’nden İran’a yapılan toplam ihracat, 2015 yılının ilk altı ayında, bir önceki yıla göre yüzde 14.09’luk artışla 22 milyon 127 bin dolara yükseldi. İran’a yönelik ambargoların kalkmasıyla bu rakamın patlama yapması bekleniyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden edinilen bilgilere göre; Adana’dan 2014 yılı Ocak-Haziran Dönemi’ni kapsayan ilk 6 ayında İran’a toplam 10 milyon 116 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam 2015 yılının aynı döneminde yüzde 21.10’luk artışla 12 milyon 251 bin dolara ulaştı. Bölgenin bir diğer kenti Mersin’den yine aynı dönemde İran’a gerçekleştirilen toplam ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.43 artıp 9 milyon 876 bin dolara ulaştı. 2014 yılının ilk 6 ayındaki toplam ihracat ise 9 milyon 279 bin dolar oldu.
“İran’a yönelik ambargo kalkarsa ticaret ivme kazanır”
Bu rakamın, İran’a yönelik ambargoların kalkmasıyla birlikte adeta patlama yapması bekleniyor. Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye ile İran arasındaki bağların çok eskiye dayanan ‘iki komşu ülke’ olduğunu hatırlattı. Sönmez, “Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla birlikte ivme kazanacaktır. Çukurova Bölgesi, hammadde, yaş sebze ve meyve, enerji sektöründe İran’la sıcak alışveriş yapan bir bölgedir” dedi.
“İran önemli bir pazar”
İran’ın dünyaya açılmasının Türkiye ve Çukurova için önemli fırsatlar doğuracağını dile getiren Sönmez, “80 milyonluk nüfusa sahip olan İran, Çukurova açısından çok önemli bir pazar. İran ekonomisi dünya ile ticarete açıldığında bu ülkenin kullanabileceği en uygun limanlardan biri de Mersin Limanı’dır. İran’la önümüzdeki dönemlerde yapılacak ticaret anlaşmaları bölgemiz için son derece önem taşıyor. İran’a yönelik ambargonun kalkmasıyla sadece enerji sektöründe 30 milyar dolarlık bir yatırım fırsatından söz ediliyor” ifadesini kullandı.
“Çukurova önemli bir aktör”
Sönmez, “İşte tam da bu noktada gözler, ‘Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi Projesi’ne çevriliyor. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte İran ile imzalanacak enerji anlaşmaları da yoğunluk kazanacaktır. Çukurova, tarımın da kalbinin attığı yerdir. Bu alan gibi turizm potansiyelinin de yaşama geçirilmesi bölgemizi önemli bir aktör haline getirecektir.”şeklinde konuştu. (İLKHA)