Gaziantep’te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin içinde yer alacak Cuma Camii’nin yeri ile ilgili tartışmalar tekrar gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi’nin açılışında Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine 10 bin kişilik bir cami yapılması talimatını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talebi, kenti temsil eden büyük bir caminin olmadığı Gaziantep’te büyük bir sevinç ile karşılandı.
2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bir yıllık çalışma değerlendirme toplantısında yeni stadyumun hizmete girmesiyle, Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılıp yerine alanla bütünleşen bir cami yapılacağını belirtmiş, "Demokrasi Meydanı ve Belediyemizce kamulaştırılarak yıkılan alışveriş merkezi alanları bütününde, öncelikle yeni bir tasarım çalışması düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında meydan ile bütünleşecek, meydana kimlik, fonksiyon kazandıracak, Gaziantep'in tarihi dokusuyla uyumlu olacak şekilde 75 bin metrekare alanın, meydan ana fikri doğrultusunda ve 5 bin metrekarelik bölümüne Meydan Camii alanı düzenlenmesi proje içerisinde düşünülmektedir." demişti.
Ancak halkta büyük bir sevince neden olan stadın yerine cami yapılmasına ilk günden itibaren belli çevreler sürekli itiraz ederek karşı çıktı. Bu çevrelerin tüm itirazlarına rağmen Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine cami yapılması kararlaştırıldı.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik başta olmak üzere tüm Diyanet camiası, kentteki binlerce üyesi olan sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler ile Gaziantep halkı, şehir merkezine Gaziantep’e kimlik ve siluet kazandıracak olan bir caminin yapılmasını elzem olduğunu belirterek, bir an önce yıkılan stadın yerine cami yapılmasını istedi.
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı da parti olarak halkın cami talebini desteklediklerini ve yetkililerin de halkın bu talebini dikkate alması çağrısında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma Camii’si bu milletindir, hiç kimse bunu engelleyemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma Camisi milletindir hiç kimse engelleyemez
Buna rağmen kentteki kimi çevrelerin, "kentte yeterince cami var!" iddiasının arkasına sığınarak cami yapılmasına karşı çıkmaları ve bu konudaki itirazları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bile rahatsız etmişti.
Erdoğan, 2018 yılında partisinin il kongresi için geldiği Gaziantep’te, cami hazımsızlığına ve bu konuda itirazlara şu ifadelerle tepki göstermişti:
"Eski stad, şu anda devre dışı. Yeni stadı yaptık, gayet modern bir stad. Ama dedik ki buraya bir Cuma Camii yapalım. Duyuyorum ki bazı çatlak sesler bunu engellemeye kalkıyor. Bakanlar burada, sayın Vali'ye de gerekli talimatı tekrar vereceğim. Belediye Başkanı da burada, bu camiyi yapacak olan hayırseverimiz de burada. Öyle değil mi? Vazgeçmedik. Çok açık ve net olarak söylüyorum, kim olursa olsun hiçbirini kafaya takmayın. Cuma Camii’si bu milletindir. Hiç kimse bunu engelleyemez. Bu ülke bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yok bilmem şu STK'nın sesi şöyle çıkmış, şunun şöyle sesi çıkmış, biz o çatlak seslere alıştık. Bunu kimse engelleyemez. İnşallah hemen bu projelerin son halini ben görmek isterim, son halini görüp hemen adımı atalım. Temeli atıp süratle işi başlatalım."
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talimatına rağmen söz konusu stad bir türlü yıkılıp yerine Cuma Camii yapılmadı. Adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talimatı hiçe sayılarak, cami projesi hep ertelendi.
Bir türlü yıkılmayan stadın yerine daha sonra Millet Bahçesi yapılması kararı alındı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gaziantep halkının cami talebi yerine getirilmedi. Stadyumun yerine Millet Bahçesi, Cuma Camii de stada yakın olan ve yıkılması planlanan Valilik binasının yerine yapılması kararı alındı.
Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri öncesi partisinin mitingine katılmak üzere geldiği Gaziantep’te, Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine bir "dünya projesi" yapılacağını belirterek, "Eski Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine Millet Bahçesi yapılacak. Bahçenin bir köşesine de güzel bir Cuma Camii yapılacak." demişti.
Camiyi yaptıracak hayırsever Abdulkadir Konukoğlu'ndan söz alan Erdoğan "Bir an önce başlayalım" diyerek söz konusu caminin Gaziantep'e ve Türkiye'ye yakışacağını belirtmişti.
"Millet Bahçesinin bir köşesine Cuma Camii yapılacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet Bahçesinin bir köşesine Cuma Camii yapılacak
Gaziantep’te bir Selatin ve Cuma Camii’sinin olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eski stadın yerini ‘Millet Bahçesi’ yapıyoruz. İnşallah bunun yanında bu bahçemizle birlikte buraya bir de güzel bir cami yapacağız. Camimizin finansörünü bulduk. Bir an önce başlamamız lazım. Bir an önce inşallah bu ‘Millet Bahçe’mizin güzel bir köşesine de camimize kondurarak, çünkü bir selátin cami, bir cuma cami maalesef Gaziantep'te yok. Şimdi inşallah bunu orada yapmak suretiyle Gaziantep'in şanına yakışan bir camiyi inşallah gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.
Bu kararın ardından Kamil Ocak Stadyumu, 2018 yılının Ekim ayında yıkılmaya başlandı. Cuma Camii her ne kadar yıkılan stadın yerine yapılmayacak olsa da Millet Bahçesi içinde yer alacak olması da olumlu karşılandı.
Yine 31 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen ve seçimlerde tekrar belediye başkanı olarak seçilen Şahin, Cuma Camii Projesini, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde seçim beyannamesine aldığını açıklamıştı.
"En güzel, en estetik cami inşallah bizim camimiz olacak"
Yıkılan Kamil Ocak Stadı'nın yerine yapılacak "Millet Bahçesi"nin içerisine güzel bir Cuma Camii’nin inşa edileceğini söyleyen Şahin, "60 bin metrekarelik yeşil alanıyla başlıyoruz. Arkeoloji Müzemizden giriyoruz. Millet Bahçesi’nin içinden geçerek Selatin Camiye ulaşıyoruz. Selatin Camii ile birlikte içinde gençlerin külliyatının olduğu en güzel, en estetik cami inşallah bizim camimiz olacak." ifadelerini kullanmıştı.
Böylece yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine Millet Bahçesi, yıkılması planlanan Valilik binasının yerine de Cuma Camii’nin yapılması kararlaştırıldı. Bir nevi bu karar ile yıkılan stadyumun yerine cami yapılmasına karşı çıkan çevreler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına ve halkın talebine rağmen amaçlarına ulaşmış oldular ve bu karardan da memnun kaldılar.
Kimi çevreler cami yapımını engelliyor
Ancak buna rağmen o dönem bu karar ile amaçlarına ulaşan bu çevreler, 30 Ekim’de yapılacak olan "Millet Bahçesi Projesi" ihalesinin yapılacağı bugünlerde projeye itiraz ederek, Valilik binasının yıkımının "israf olacağı" ve hatta binanın "çürük" olduğuna dair her hangi bir raporun bulunmadığını iddiasında bile bulundu.
Millet Bahçesi Projesi’nin onaylandığı dönemde Valilik binasının yıkılacak olmasına karşı çıkmayanlar, nedense bahçenin ihalesinin yapılacağı bugünlerde projeye itiraz etmeleri ise manidar bulundu.
Gaziantep Kent Konseyi de geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlediği toplantıda "Millet Bahçesi Projesi" kapsamında Valilik binasının yerine yapılacak Cuma Camii’sinin yerinin yanlış olduğunu, bunun yerine 4 farklı bölgede yapılacak olan caminin daha uygun olacağını savundu.
Gaziantep Kent Konseyi Genel Kurulu Sonuç bildirgesinin 3’üncü maddesinde ise şu ifadeler yer aldı:
"Burada bir millet bahçesi, bir cami yapılması konusunda kesinlikle karşı görüşümüz bulunmamaktadır. Bu alanda her ne yapılacak ise yöre halkına danışılarak ve anı değerleri göz önünde bulundurularak, gerekirse bir kentsel planlama çalıştayı yapılarak, çevrede bulunan tarihi yapılara ve kültürel değerlere uyumlu bir planlama yapılmasını talep ediyoruz. Aldığımız bilgilere ve revizyon imar planındaki belirtilen sınırlara bakıldığında, buraya yapılmak istenilen caminin, ölçek olarak bölgede çok büyük hacimsel ve ulaşım sorunlar yaratacağı görülmektedir. Üstelik bu mekansal planlamanın, valilik binasını da içerisine alacak şekilde yapılması, kamuoyunda tepki ile karşılanmaktadır.
Büyük bir Cuma Camii’si yapılmasını ve yapılabilecek yer konusunda bilimsel çalışma ile yer belirlenmesini talep ediyoruz. Uzmanların değerlendirmesine sunacağımız iki önerimiz olacaktır. Birincisi Şehitkamil Belediyesi tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan İpek Yolunun kuzey tarafında Zeugma Müzesi yanında bulunan alandır, diğeri ise yıkılacak olan 25 Aralık Devlet hastanesinin yeridir."
Gaziantep halkı, verilen sözlerin yerine getirilmesini, şehrin merkezinde kenti temsil edecek bir Selatin caminin yapılmasına engel olanların bu yanlıştan dönmelerini istiyor.
İLKHA