Cumhurbaşkanı Erdoğan savunma sanayisine dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk Millî Helikopter Motoru TEİ-TS 1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Güçlü bir savunma sanayine sahip olmadan geleceğimize güvenle bakamayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk Millî Helikopter Motoru TEİ-TS 1400’ün Teslimi ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden video konferans yöntemiyle bağlanarak, katılımcılara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve TEİ tarafından yürütülen Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’nde önemli bir günün yaşandığını belirterek, GÖKBEY Helikopteri için Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp imal edilen Turboşaft Motoru’nun Test ve Teslimi ile Tasarım Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu projeler ile savunma sanayinde yeni bir döneme girildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında yapılacak yatırımlar ve kazanılacak kabiliyetlerle TEİ, kendi alanında ülkemizde rol model hâline dönüşecektir. Tasarım Merkezi’nde ise mühendislerimiz, tasarım ve AR-GE birimlerimiz çok daha verimli ve koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütecektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası arenada da yer alan millî sanayi kuruluşu TEİ’nin, sektörün en önemli oyuncuları arasında yer almasını hedeflediklerini ifade ederek, TEİ’nin artık, sadece motor üreten değil motor tasarlayan, üreten ve dünyaya satan bir marka hâline dönüştüğünü kaydetti.

Turboşaft Projesi ile Türkiye’de bu ve benzer sınıftaki motorları test edebilecek çok ciddi bir test altyapısını da tesis ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu altyapının aynı zamanda Millî Muharip Uçak Motoru gibi daha yüksek güç sınıfı motorların testinde de kullanılabileceğini aktardı.

Yeni nesil hafif zırhlı araçlar, Altay Tankı, İHA’lar ve füzeleri ile birçok platformun çeşitli güç sınıflarındaki motorlarının da geliştirilmeye devam edildiğini bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakında tüm bu motorları envantere almaya başlayacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki fabrika meselesini bir kez daha anlatmak istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Her şeyden önce Arifiye’deki fabrika, arazisi, binası, makinaları dâhil her şeyiyle bedeli 250 milyon doları ancak bulan bir tesistir. Bu fabrikaya ‘20 milyar dolar’ diyen, hem ömründe hiç fabrika görmemiştir, hem de 20 milyar doların ne anlama geldiğini bilmiyordur. Yani, neresinden tutsanız elinizde kalacak bir iftirayla karşı karşıyayız. Ayrıca, yapılan işlemin adı satış değildir, özelleştirme de değildir; yapılın işin adı işletme devridir. Mülkiyeti Millî Savunma Bakanlığımızda kalmak üzere, bir Türk şirketi olan BMC’ye 25 yıllığına işletme devri yapılan fabrikanın, Katarlı yatırımcılara satışı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Fabrikanın devri sürecinde ve sonrasında çalışan personelin özlük haklarında herhangi bir kısıtlama yapılması bir yana, iyileştirmeye gidilmiştir. BMC, bazı projelerinde elbette, pek çok şirket ve kurum gibi, Katarlı yatırımcılarla da ortaklık ilişkisi kurmaktadır. Savunma sanayi projelerimizde Amerikalılarla, İngilizlerle, Almanlarla, diğer pek çok ülkeyle ortaklık yaptığımızda ne oluyorsa; ne bir eksiği, ne bir fazlasıyla, Katarlı yatırımcılarda da aynısı olmaktadır. Borsa İstanbul Anonim Şirketi’nin yüzde onluk hisse devrinde sergilenen yatırım düşmanlığı ve yatırımcıları menşeine göre ayrımcılığa tabi tutma zihniyeti, burada da kendini göstermiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki işletme devrinin içinde, modernize ihtiyacı sebebiyle artık faaliyetlerini yürütmekte zorlanan fabrikaya 50 milyon dolarlık yatırım şartı da bulunduğuna dikkati çekerek, fabrikada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu tüm bakım ve onarım çalışmalarının da yapılmaya devam edeceğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1944 yılında Devlet Demiryolları’nda kullanılan dizel motorları üretmek için kolları sıvayan Kamil Öcman’ın başında olduğu bir ekibin Eskişehir’deki fabrikalarda gövdesi ve başlığı dökülen, krank mili dövülen motoru, diğer aksamlarıyla birlikte tamamen yerli olarak Ankara’da ürettiğini ve bu ilk motorun prototipinin 1946 İzmir Fuarı’nda sergilendiğini hatırlattı.

Fuar dönüşü, devrin tek parti hükûmetinin Ulaştırma Bakanı ve Türk Hava Kurumu Başkanı Şükrü Koçak’ın motorun üretildiği fabrikaya gelerek, “Siz burada nasıl motor yaparsınız, derhâl bu fabrikayı kapatın” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evet, Türkiye’nin ilk dizel motor hikâyesi, işte böyle acı bir sonla neticelenmiştir. İnşallah TEİ’de ve diğer kuruluşlarımızda yürütülen motor projelerine sıkı sıkıya sahip çıkacak, ülkemizin bu alanda da hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemiden tanka, uydudan İHA sistemlerine savunmanın her alanında, yatırımlar ve teşviklerle savunma sanayine yön verdiklerini belirterek, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak kritik alanlardaki çalışmaları özellikle desteklediklerinin altını çizdi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez