Milli Birlik Cemiyeti Gaziantep Şubesi tarafından Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Devlet Tiyatrosu Salonu'nda "Bölgesel Güç Türkiye" temalı konferans düzenlendi.
Program, Milli Birlik Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Bozaslan'ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi Ayşe Türkmenoğlu, Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle dünyada artık bölgesel güç ve kilit ülke olarak görüldüğünü ve Türkiye'nin artık dünyada önemli bir güce sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin sürekli emperyalistlerin hedefinde olduğunu belirten Türkmenoğlu, "Yıllardır PKK terörü ile etnik milliyetçilik kaşımaya çalıştılar. Binlerce yıldır hep birlikte yaşayan insanları 'sen Kürt'sün, sen Türk'sün şeklinde ayrıştırmaya çalıştılar. Ayrıştırıp birbirine düşman edip, Bosna Hersek'te yaşananları Bosna Hersek'ten önce ülkemizde uygulamaya çalıştılar. Bu terör maalesef 80'li yıllardan günümüze kadar devam etti. Bu arada da ara dönemlerde Türkiye'yi karıştırmak için mezhepsel farklılıklar kaşınmaya başlandı. Bu noktada Alevi-Sünni şeklinde ayırma ile insanlarımız birbirine düşürülmeye çalışıldı. Türkiye'yi etnik milliyetçilikle bölmeye çalışanlar, bunun başarı şansının az olduğunu gördükten sonra mezhepsel ayrımla ile insanları birbirlerine düşürmeye çalıştılar ama bu da tutmadı. Çünkü toplumumuzun mayası sağlamdı. Çünkü biz, 'yaratılanı yaratandan ötürü seven' bir düstur ile komşumuza, öteki dindeki insana ya da mezhepsel sınıftaki insana bakıyorduk. Bu noktada bu tip mezhepsel kavgaların ülkeyi bölemeyeceğini de anladılar." dedi.
Ekonomik anlamda da Türkiye'nin önüne engeller konulmaya çalışıldığını belirten Türkmenoğlu, "Ama Türkiye kendi ayakları üzerinde durmaya kararlıydı. Osmanlı 22 milyon metrekarelik bu bölgenin bir bölgenin kumandanı ve önderi olarak her türlü insanı aynı çatı altında toplayıp, onların güvenliklerini sağlayan güvenli bir şemsiyeydi. Osmanlı'nın dağıtılmasıyla birlikte bizler Anadolu topraklarına hapis olunduk. Misak-ı Milli sınırlarımız çizildi. Sonrasında da ulus devlet oluşturma gayreti içinde maalesef Cumhuriyet kurulurken bazı aksaklıklar oldu mu, oldu. Ama şunu görüyoruz. Bizim birlik ve beraberlik ruhumuz birçok sınamalardan geçti. Birçok toplumsal denemeler, toplumumuzun üzerinde denendi. Bunlara fırsat vermedik ve inşallah bundan sonra da vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Birlik ve beraberliğin önemine değinen Türkmenoğlu, "Çevremizde problemli olan sınırlar var ve bu ülkeler komşumuz, bunu değiştirme şansımız yok. İç karışıklıklar ve kaos ilk olarak Irak'ta çıktı. Irak bir şekilde parçalanıp bölünmeye çalışıldı ve halen Irak'ta istikrar söz konusu değil. Şu anda bile Irak'ta maalesef iç savaşa doğru bir gidişat var. İnşallah böyle bir durum olmaz ve temennimiz olmamasıdır. Temennimiz; Irak halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesidir. Yine aynı şekilde Suriye'de de yaşananları bu bölge insanı olarak benden daha çok iyi biliyorsunuz. Suriye ile Türkiye arasında sınırı kaldırıldı, pasaportsuz geçişler başladı ki Suriye'de karışıklıklar başladı. Suriye'deki amaç Suriye'deki Beşar Esad rejimini devirmek ya da rejimin çok baskıcı olması mıydı, evet bu doğru ama Suriye'deki karışıklıklar sadece bunlar değil. Suriye'deki amaç; Suriye'yi bölüp parçalayıp yönetmekti. Suriye'nin doğalgazını, petrolünü yeraltı ve yer üstü zenginliklerini paylaşmaktı." şeklinde konuştu.
Türkmenoğlu, Barış Pınarı Harekatı esnasında Suriye'nin petrollerinden Türkiye'ye de teklif edildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu ret ettiğini, Türkiye'nin, Suriye'nin topraklarında gözünün olmadığını ve Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirtti.
Programa, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ali Gür, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
İLKHA