Haftalık haber dergisi Aksiyon, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in arşivinden çıkan belgelere ulaştı. Söz konusu belgeler, cuntanın asıl amacının devlet imkanlarını ele geçirmek olduğunu ortaya koydu.
Belgeleri gün yüzüne çıkaran gazeteci yazar İdris Gürsoy, Aksiyon'daki haberinde 'Cunta devleti nasıl talan etti?' başlığını kullandı.
Gürsoy'un haberine göre, darbeden hemen sonra kurulan Mili Birlik Komitesi (MBK), TBMM'nin görev ve yetkilerini üstlendi. Yasama, yargı ve yürütme yetkileri Komite'de toplandı. 38 kişilik MBK üyelerinin kimlikleri, 27 Mayıs'tan 17 gün sonra açıklandı. Komitenin ve darbecilerin asıl niyeti ise icraatlarından belli oldu. 1924 Anayasa'nda önemli değişiklikler yapan Komite, cumhurbaşkanının yargılanmasının yolunu açtı. 27 Mayısçılar DP'lileri hapishanelere gönderip 'hırsızlık ve ülkeyi satmak'la suçlarken kendilerine imkan ve ikbal kapılarını ardına kadar açtı. Bir gecede Komite kararıyla askerlere büyük imtiyazlar sağlayan OYAK Kanunu çıkarıldı. TSK iç Hizmet Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Sağlık harcamalarının devlet tarafından karşılanması, orduevleri ve lojmanlar kurulması, subayların bazı ağır cezalar dışında polis ve jandarma tarafından yakalanmaması gibi ayrıcalıklar getirildi. MBK üyeleri, 61 Anayasası ile kurdukları Cumhuriyet Senatosu'na kendilerini ömür boyu senatör atadı. Kurucu Meclis'te yer alan Oktay Ekşi ve Altan Öymen gibi gazeteciler milletvekillerinin haklarından yararlandı. DP kadrolarını tasfiye eden cuntacılar, yerlerine muvazzaf ve emekli askerleri doldurdu. Maaşlarına zam yaptı, özlük haklarını iyileştirdi. Devletin bütün kurumlarına, kaynaklara ve Hazine'ye el konuldu. Nahiye müdürlüklerinden kaymakamlıklara, emniyet müdürlüklerinden yeni kurulacak kurumlara kadar her yere asker kökenliler getirildi.