Dağcılık Federasyonu Başkanı Başar, Ağrı Dağı'ndaki fırtına engelini anlattı

Kış tırmanışı için Ağrı Dağı zirvesine tırmanmak için harekete geçen Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDP) Başkanı Ersan Başar ve dağcılar, fırtına engeline takıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDP) Başkanı Ersan Başar ve dağcılar, 4 bin 800 metrede fırtına nedeniyle zirve yapamadan dönmek zorunda kaldı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, 4 Şubat Perşembe günü yapılan törenin ardından Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar ve beraberindeki dağcılar, cuma sabahı 2 bin 200 metre rakımdaki Çevirme köyünden tırmanışa geçti. Aynı gün akşam saatlerinde, 2 bin 900 metredeki kampa ulaşan dağcılar, geceyi burada geçirdi. Ertesi sabah tırmanışa devam eden dağcılar, 3 bin 800 metredeki ana kampa ulaştı. Burada bir süre mola veren dağcılar, 5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı'na zirve tırmanışına geçti.

Dağcılar, 4 bin 800 metredeki buzulların altına geldiğinde, hızı saatte yaklaşık 70 kilometreye ulaşan fırtınaya yakalandı. Dağcılar, zirveye ulaşamadan geri dönmek zorunda kaldı. 4 bin 200 rakımdaki ana kampta geceyi geçiren dağcılar, dün sabah Doğubayazıt ilçesine oradan da akşam saatlerine doğru Ağrı merkeze geçtiler.

Ağrı'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Dağcılık Federasyonu Genel Başkanı Ersan Başar, şiddetli fırtına sebebi ile zirve yapamadan dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Ersan Başar, "Son zamanlarda Ağrı Dağı çıkmak için birçok insan çaba sarf ediyordu. Özellikle 5 Şubat tarihinde İçişleri Bakanlığı ve Ağrı Valiliğimizin öncülüğünde Ağrı Dağı tırmanışa açıldı. Biz de Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalıştık ve ilk tırmanışı dağcılarımız ile birlikte gerçekleştirdik." dedi.

Dağın tırmanışa açılması ile birlikte federasyona Ağrı Dağı'na tırmanmak için çok sayıda başvurunun olduğunu söyleyen Başar, "Ağrı Dağı çok özellikli bir dağ, sadece 5 bin metrenin üzerinde olması değil dağın dini özelliklerinin ön plana çıkması, dini kitaplarda yer alması tüm dağcıları olduğu gibi doğaseverleri de bu bölge cezbediyor. Ülkemizden ve yurt dışından birçok dağcının buraya geleceğini tahmin ediyoruz. Şu an dağ açıldı ve o kadar başvuru var ki federasyonumuza dağa tırmanış için insanlar gelmek istiyor. Tırmanışımızı ülkenin dört bir tarafından gelen dağcılarımız ile birlikte gerçekleştirdik. Tabi, kış tırmanışları oldukça zorlu geçiyor, Ağrı Dağı zirvesine dağcıların bazen de tırmanmasına izin vermeyebiliyor. Fırtına nedeni ile 4 bin 800 metreden inmek zorunda kaldık ve Ağrı'ya geldik." ifadelerini kullandı.

Başar, "Dağcılığın en önemli özelliği doğada yapılıyor olmasıdır. Dağcılar bu sporu yaparken birçok çevresel şartlara göre hareket ederler, bunu bilirler ve değerlendirirler. Bundan dolayı da o hava şartlarının mümkün olmamasından dolayı dönme kararı aldık. Bu çok normal bir şeydir. Bu konuda önemli olan sağlıklı bir şekilde faaliyeti bitirmektir, tüm dağcılarda bunu bu şekilde yaparlar." şeklinde konuştu. 








İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri

Türkiye'de ilk olan ve yatırım bedeli bir milyar TL olan projenin temeli Ağrı'da atıldı
Türkiye'de ilk olan ve yatırım bedeli bir milyar TL olan projenin temeli Ağrı'da atıldı
Bakan Kurum Ağrı'da temel atma ve hizmet aracı teslimat törenine katıldı
Ağrı'da binlerce ağaç toprakla buluştu
Doğu Anadolu Bölgesinin bazı illerinde kar yağışı etkili oldu