Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi kapsamında 'Sporcularımızla Dalıyoruz Dicle Nehrini Temizliyoruz' programı düzenlendi.
Ongözlü Köprü'de düzenlenen, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla düzenlenen etkinliğe Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, kurum müdürleri, büyükşehir belediyesi itfaiye ekipleri, AFAD ekipleri ve Dicle Su Sporları Derneği üyeleri katıldı. İtfaiye ve AFAD ekipleri, Dicle Su Sporları Derneği üyeleri ve vatandaşlar, Dicle nehrinin altında, üstünde ve çevresinde bulunan plastik atıkları temizledi.
Yapılan çalışma ile ilgili açıklama yapan Güzeloğlu, Dicle Nehri'nin bölge turizmi açısından önemine değinerek, "Dünyanın yaratılışından beri bereketin, refahın, zenginliğin, hayatın simgesi olan Dicle ve onun hemen üstünde yaklaşık 2 bin 500 yıllık Ongözlü Köprümüz, Diyarbakır'ın hem tarihi en özel ve en güzel yerlerinden birindeyiz. Diyarbakır turizminin, Türkiye tarihi ve doğal turizminin en özel alanlarının merkezindeyiz. Her yıl on binlerce iç ve dış turistimiz bu güzelliği paylaşmaya geliyor. Şüphesiz bizim en büyük sorumluluğumuz bu tarihi değerlerimizi ve doğal güzelliklerimizi korumak, gelecek kuşaklara aktarmaktır." dedi.
Çevrenin korunmasında ve sağlıklı bir geleceğin sağlanmasında 'Sıfır Atık Projesi'nin önemli olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Hayatının her alanında atık sorununun en aza indirilmesi, çevreye zararlarının yok edilmesi ve geri dönüşümünü amaçlayan, sağlıklı bir insan, çevre ve gelecek adına dünya çapında bir başarı projesidir. Diyarbakır olarak projenin ilk başladığı andan itibaren büyük bir sorumluluk ile projeyi ele aldık. 2018 yılı sonu itibariyle sıfır atık projesinde en fazla odak merkezine ulaşan il olarak Diyarbakır Türkiye de birinci sırada yer aldı." ifadelerini kullandı.
Güzeloğlu, "1855 odak merkezinde en fazla sıfır atık kampanyasında odağa ulaşan il olduk. Zannediyorum bu yılın sonunda da aynı başarıyı göstereceğiz. 2019 yılı sonu itibariyle bu perspektifte bugün de atık sorununa dikkat çekmek, çevre duyarlılığını artırmak ve bunun sonuçlarını toplum ile paylaşmak adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak özel bir çalışma gerçekleştirdik. Dicle Su Altı Sporları kulübü, Valilik Afet Acil Durum ve İtfaiye dairesinin katkısıyla Ongözlü Köprü'nün hem yatağında hem de gözlerinin altlarında atıkların çıkartılma çalışması gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.
"Bir ton katı atığın dönüştürülmesi 17 ağacın kesilmesini önlüyor"
Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla ilgili bilgiler veren Güzeloğlu, "Örneğin bir ton katı atığın dönüştürülmesi 17 ağacın kesilmesini önlüyor. 17 ağaç böylece kesilmekten kurtuluyor. Yine 12 bin 500 metreküp sera gazını önlemiş oluyor. Bir ton camın geri kazanılması, 100 litre petrolün tasarruf edilmesi anlamına geliyor. Tüm bunları çoğalttığınız zaman hem çevremizi koruyacak hem sağlığımızı koruyacak hem de ekonomik kazanç elde edeceğimiz bir çalışmadır sıfır atık projesi." diye belirtti.
Nehirden çıkartılan atıkları inceleyen Güzeloğlu, program sonunda AFAD eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere uluslararası geçerliliği olan sertifikalarını takdim etti.
İLKHA