Adıyaman’da ikamet eden 61 yaşındaki bir kadın, sağ tarafında başlayan uyuşma şikâyeti ile Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.
İnme tanısı konulduktan sonra nöroloji kliniğine yatırılan kadının tedavisine başlandı. Tedavisi devam ederken bağırsak kanaması geçiren hastanın, yapılan tetkikler sonucunda kalın bağırsağında artere bağlı kanama olduğu tespit edildi.
Hastanın bağırsağındaki kanama, hastane tarafından ilk defa yapılan "hot biyopsi koagülasyon" (damar yakılması) işlemiyle durdurularak kontrol altına alındı.
Hastaya uygulanan operasyonla ilgili bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sezgin Barutçu, "61 yaşındaki bayan hastamıza bağırsak kanaması nedeniyle yaptığımız kolonoskopi işleminde, çok uzun uğraşlar sonucunda kolonda oldukça nadir görülen 'Dieulafoy Lezyonu' olarak tabir edilen bir arter kanaması olduğunu tespit ettik. Bu lezyon aslında daha çok midede görmeye alışık olduğumuz bir hastalıktır. Tüm bağırsak kanamalarının yüzde birini oluşturan bu lezyonun kalın bağırsakta görülme oranı da yüzde 2 gibi oldukça azdır." dedi.
Hastanın toplamda 6 ünite kan ihtiyacı gerektirecek kadar kanaması olduğunu bildiren Barutçu, şunları söyledi:
"Şeker hastalığı, kalça apsesine bağlı yoğun enfeksiyon ve yeni geçirilen inme nedeniyle hastamızın durumu oldukça riskliydi. Bununla birlikte yeni geçirilen inme nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olması hastamızı hem tekrar kanama riski açısından hem de gerekebilecek bir ameliyat açısından daha riskli bir konuma getirmekteydi. Biz de hastamızın mevcut durumunu göz önünde bulundurarak hastamıza ameliyatsız bir çözüm üretmeye çalıştık. Elimizdeki şartları da göz önünde bulundurarak kalın bağırsakta bulunan iki damarı 'hot biyopsi koagülasyon' yöntemiyle başarılı bir şekilde yakarak, kanamayı kontrol altına aldık. Bu lezyonun kalın bağırsak tipinde dünyada daha önce çok nadir kullanılmış olan bu yöntemi hastamıza başarılı bir şekilde uyguladık. Bu sayede hastamızı diğer hastalıklarından dolayı oldukça riskli olabilecek bir ameliyattan kurtarmış olduk."
Hastane olarak önemli bir operasyonu gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını anlatan Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan ise "Hastane olarak branşlarında uzman hekimlerimiz, hastane çalışanlarımız ve modern cihazlarımızla sadece Adıyaman halkına değil, bölgemize ve farklı illerden gelen hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda önemli operasyonlar yapılmakta, son olarak hastanemiz hekimlerinden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sezgin Barutçu tarafından bölgede ilk defa uygulanan başarılı bir uygulama yapılmıştır. Başarılı operasyona imza atan hekimimiz ve ekibine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)