Kur'an-ı Kerim'de kadınların darbedilmesiyle ilgili bir ayeti kerime vardır.
Ayette zikredilen Darp lafzı “dövme, hafifçe vurma” şeklinde bir mana ile anlaşılmıştır. Oysa darp lafzının çok güçlü başka anlamları vardır. Nitekim Peygamber (sav) tartışılan manada darbetmeyi hiçbir zaman dövme şeklinde uygulamamıştır. Demek ki Peygamber (sav) darbetmeyi diğer anlamlarıyla uygulamıştır.
Darp lafzı net olarak aşağıdaki anlamlara gelmektedir,
Yeryüzünde yapılan ekonomik faaliyete, yeri işlemeye darp denir(Müzzemmil:20). Kur'an'da (Bakara:223) bir tarla ve ekenek olarak zikredilen kadınları darbetmenin bir manası da belki onları işler halde tutmaktır. Onları nadasa bırakmamaktır. Çünkü nadas kuru tarımın yapıldığı bölgelerde su yeterli olmadığı için uygulanır. Evde kuraklık mevzubahis olmamalıdır. Her zaman aşk, muhabbet ve rahmet olmalıdır. Zira kuraklığın çaresi kurutmak değil yeşertmektir.
Etkili ve ibret verici örnek vermeye darp denir(İbrahim:24). Darbı mesel buradan geliyor. Belki kadınları darbetmenin bir manası da etkili ve açıklayıcı söz söylemektir.
Bir fiili bir eylemi yapmaktan vazgeçmeye darp denir(Zuhruf:5). Belki kadınları darbetmenin bir anlamı da onları tutumlarından vazgeçirmek demektir. Bunun için de birçok seçenek vardır.
Zararını defetmeye darp denir(Enfal:12) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı ellerinden kozlarını alıp daha sağlıklı düşünmelerini sağlamaya yöneliktir.
Allah yolunda çalışmaya darp denir(Nisa:94) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı doğruya getirmektir.
Hak ile batılı çarpıştırmaya darp denir(Rad:17) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı birçok yoldan kendi haklılığını ispat etmeye çalışmaktır.
İşitmeye engel olmaya darp denir(Kehf:11) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı kadınları hoşlanmayacakları şeyleri söylemekten vazgeçmek veya haklılığı güçlü bir şekilde ortaya koymaktır.
Ayıbını örtmeye darp denir(Nur:31) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı kadınların hoşlanmadıkları noktaları görmezden gelip onların ayıp ve kusurlarını örtmektir.
Dikkat çekme gayretine darp denir(Nur:31) Belki kadınları darbetmenin bir anlamı bastıra bastıra doğrudan doğruya onların dikkatini çekmektir.
Madeni paranın imal edildiği yere darphane denir. Çünkü madenin şekil ve ayar alması bu yolla sağlanır.
Telli çalgıları çalmaya yarayan sert maddeden imal edilen alete mızrap-Mıdrap denir ki bu da darp etmekten gelir. Çünkü bu yolla tellere hareket verilerek müzik ses ve nağmeleri çıkarılır. Belki kadınları darbetmek onlara karşı farklı telden çalmamaktır. Uyumlu çalmaktır. Erkeğin elinde darp aracı mızraptır. Onunla güzel nağmeler güzel besteler çalar. Bozuk çalmaz.
Evet, ev eşler için bir darphanedir. Ama dövme anlamındaki darphane değil. Kıymetlendirme, bozukluğu pürüzleri giderme yeri anlamında bir darphanedir. Madenin kıymete dönüştüğü değerlerin tedavüle sokulduğu bir darphanedir.
Dövme anlamında darp edilen kadının gururu kırılır. Gurursuz bir kadına teveccüh eden erkek çok gurursuz biridir. Nitekim peygamberin sav ‘...Sizden biri karısını köle döver gibi dövmeye yeltenir. Belki o kimse günün sonunda onunla olacaktır...' (Buhari-Müslim) hadisi buna dikkati çekiyor.
Çünkü aşk ve sevgi naz ve letafet gerektirir. Bir kadının gururu kırılmaz. Gururlu kadın kendi gururuna sahip çıkar. Ama inat bu manada gurur değildir. İnat murat değildir.
Evde ellerde mızrap olmalıdır. Bu güzel besteler ve nağmeler ortaya çıkarmak için olmalıdır. Sesleri bastırmak baskı uygulamak için değil. Unutmamak gerekir ki baskının, zorun olduğu yerde zoraki bir bağlılık vardır. Bu da aşk değil kerhen boyun eğmektir. İtaat gönülden bağlılıktır. İçinde iman ve güven vardır. Bu nedenle Allah (cc) kendisi için istediği itaatin evde de olmasını istemiştir. Çünkü ev kâinatın numunesi ve nüvesidir.
Evet, ev bir darphanedir.