‘Parlamenter Sistem’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yapılan Türkiye’de, yeni sistemde, temsilde adaletin sağlanamaması nedeniyle seçim barajına yönelik eleştiriler devam ediyor.
‘Milletvekili Seçimi Kanunu’ uyarınca, 1983 yılından bugüne kadar milletvekili seçimlerinde uygulanan yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması ve seçime giren tüm partilerin hazine yardımından yararlanması gerektiği belirtiliyor.
Seçime girme yeterliliğini kazanmış bütün partilerin adil şartlarda siyaset geliştirebilme ve toplum ile yüzleşme imkânına sahip olması gerektiğine dikkat çeken HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, “Biz sıfır baraj derken siyaset kurumunun önündeki tüm engellerin kaldırılmasını kast ediyoruz. Alternatifler desteklenmeli ve adil bir rekabet ortamı muhakkak oluşturulmalıdır. Bu durum siyasette tekelleşmenin de önüne geçecek, temsilde adalet sağlanacak ve hiçbir siyasi anlayış veya parti Türkiye’yi kendine mecbur bırakmayacaktır. Türkiye’nin sorunları cumhuriyet kurulduğu dönemde anayasa dahil tüm yasaların dışarıdan ithal edilmesi ve topluma dayatılması ile başlamıştır. Dolayısıyla hiçbir partinin tek başına Türkiye’nin sorunlarını çözebilmesi mümkün değildir.” dedi.
“Siyaset kurumunun sorunları sadece seçim barajı ile sınırlı değildir”
“Siyaset kurumunun sorunları sadece seçim barajı ile sınırlı değildir.” diyen Demir, şunları söyledi:
“Siyasi Partiler Yasası ve diğer mevzuatlar alternatiflerin gelişmesini ve topluma sunulmasını engellemektedir. Toplumun farklılıkları görme, onları değerlendirme, hatta kendisine yakın hissettiği siyasi anlayışı tercih edebilmesinin önü kapatılmaktadır. Adil bir rekabet imkânı yoktur. Siyasi partilere yapılan hazine yardımları ile ilgili mevzuatta da aynı durum vardır. Bu durum, kaçınılmaz bir şekilde siyasette tekelleşmeye neden olmakta ve toplumun kendisine en uygun olanını tercih edebilmesinin önünü kapatmaktadır.”
“Seçime girme yeterliliğini kazanmış bütün partiler adil şartlarda siyaset yapabilmelidir”
Var olan durumun siyasette akamete neden olduğunu dile getiren Demir, “Siyasi ilke ve ideallerinden emin olan hiçbir siyasi anlayış farklılıklardan korkmaz. Seçime girme yeterliliğini kazanmış bütün partiler adil şartlarda siyaset geliştirebilme ve toplum ile yüzleşme imkanına sahip olmalıdır. Bunu sadece yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması olarak anlamak yetersizdir. Hazine yardımı da buna dahildir. Kitle iletişim araçlarının adil bir şekilde partilerin istifadesine açılması ve partilerin hiçbir engel ile karşılaşmadan kendilerini topluma tanıtabilmesinin önünün açılması da dahil edilmelidir. Bu engeller, siyaset kurumunun temel sorunudur. Bu sorun muhakkak çözülmelidir.” diye konuştu.