Deprem anında doğru sosyal medya kullanımı nasıl olmalı?

Deprem anında insanların yardımına koşanlar olduğu gibi bunu istismar etmek isteyenlerin de olacağını belirten BUSMED Başkanı Murat Gezer, sosyal medya ve iletişimin bu tür durumlarda çok önemli olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşananlar, yeni iletişim teknolojilerinin özelikle afet durumlarında kullanılmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Enkaz altında kalanların sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunmasına işaret eden uzmanlar, yeni teknolojilerin kullanımının da önemini vurguluyor.

Deprem anında sosyal medya kullanımı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Sosyal Medya Derneği Başkanı Murat Gezer, deprem bölgesinde olmayan insanlar için deprem bölgesindeki durumu öğrenmek için sosyal medyanın çok önemli olduğunu belirtti.

"Medya ve iletişim bu tür durumlarda çok önemlidir"

Doğal afetler, özel durumlar ve insanların sınandığı olaylar olduğunu belirten Gezer, "Deprem anında insanların yardımına koşanlar olduğu gibi bunu istismar etmek isteyenlerde olacaktır. Medya ve iletişim bu tür durumlarda çok önemlidir. Deprem bölgesindekiler için dışarda yardım alabilmek önemlidir. Dışardaki insanlar içinde deprem bölgesindeki durumu öğrenmek için medya önemlidir. Bu nedenle bazı art niyetli kişiler başka emeller yerine getirmek için siyasi ve soygun amaçlıda kullanabilirler." dedi.

"Asılsız astı astarı olmayan ve nerde çıktığı belli olmayan haberlere itibar etmemeliyiz"

Hatay'da depremin olduğu günlerde baraj patladı diye sahte bir haberin ortaya çıktığını söyleyen Gezer, "Haberi ortaya kim attığı belli değildir. Sosyal medya fenomeni denilen uzman olmayan kişilerin bu haberi paylaşılmasından dolayı halk içinde bir panik ortaya çıktı. Arama kurtarma ekipleri olmak üzere vatandaşlar şehri terk etmeye başladı. Bu sahte haberin bir infiale yol açmasından öte aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarının gecikmesine yol açtı. Bu tarz asılsız astı astarı olmayan ve nerde çıktığı belli olmayan haberlere itibar etmemeliyiz. Bu konularda uzman kurumlar, AFAD Kızılay, AKUT, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Valilikler gibi yetkili kurumların paylaşımlarına itibar etmeliyiz. Duyumlara itibar edersek gereksiz ve anlamsız bir infiale yol açılır. Yaşanan bu infiallerde bazı art niyetli kişiler faydalanıyorlar." diye belirtti.

"Sosyal medyada bazı ahlaki olmayan amaçlarla kurulan site ve platformlar var"

Her gün bir sürü asılsız sahte haberler paylaşıldığını belirten Gezer, "Deprem bölgesinde kız çocukları yurtları yıkıldı. Çadır dağıtılmıyor gibi birçok asılsız haberler çıkıyor. İletişim Başkanlığı hesabında bu tür haberlerin asılsız olduğunu görebilirsiniz. Böyle durumlarda iletişim başkanlığı ve valiliklerin internet sayfalarına girip asılsız haberler olduğunu göreceksiniz. İnternete resmi kurumlar tarafından desteklenen teyit sayfaları internete vardır. Haberlerin doğru olup olmadığını teyit sitelerinin üzerinden kontrol edebilirsiniz. "dedi.

Sosyal medyada bazı ahlaki olmayan amaçlarla kurulan site ve platformlar olduğuna dikkati çeken Gezer, "Kullanılan bu site ve platformlarda insanlar hiçbir resmi dayanağı olmayan sadece kendi kişisel hırslarına ve emellerine göre paylaşımlar yapıyorlar. Bu tür paylaşımlara itibar etmemeliyiz. Kaynak siteler bellidir. İletişim başkanlığı valilik ve resmi kurumların sitelerine girip gerçekleri öğrenebilirsiniz." diye konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama