Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Van depreminin 5. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi. AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde iki bölüm halinde düzenlenen anma programı, Edremit TOKİ Camisi İmam Hatibi Muhammed Sincan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Türkiye konum itibariyle depremlere açık bir yer olduğunu belirterek bu nedenle afetlerle nasıl yaşanılacağının öğrenilmesi gerektiğini söyledi.
Taşyapan, “Burada yaşadığımız acıların boyutlarını, bunun arkasında yapılanları Van’ımıza neler yaptığımızı, Van ile Türkiye’nin nasıl bütünleştiğini gördük. Hakikaten deprem toplumun bulunduğu yerde herkesi etkileyebilir. Sadece evi yıkılanlar, enkaz altında kalanlar etkilenmiyor, bütün bir şehir depremden etkileniyor. Çünkü altyapı çöküyor, evler sallanıyor, evler sağlam bile olsa insanların bu evlerin içerisinde girme psikolojileri ortadan kalkıyor. Dolayısıyla deprem, herkesi doğrudan bire bir etkileyen bir affettir. Bazı afetler büyük çaplı olsa bile lokal tesir bırakırlar ama deprem, etkileri bakımından çok yaygın bir etki bırakır. Dolayısıyla da daha uygun bir yapılanmanın mutlaka oluşturulması gerekir. Bugünde yaşanan 2 depremde 644 insanımızı kaybettik, binlerce yaralılarımız vardı. Bir kez daha buradan canını kaybeden bütün kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.” dedi.
“1999 depremimiz bize AFAD gibi bir kuruluşu kazandırdı”
17 Ağustos 1999 tarihinde Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde meydana gelen depremi anımsatan Taşyapan, o yıllarda ülke olarak depremlere hazır olmadıklarını anlatarak, bunun üzerine AFAD gibi bir kuruluş kazandırıldığını dile getirdi.
Taşyapan, “1999 depreminden sonra Türkiye şu gerçeği gördü; hakikaten depremlere çok hazırlıklı değildik. Depo stoklarımız çok sıkıntılı, müdahale unsurlarımız yetersiz ve bunun üzerinde Türkiye’de bir seferberlik başladı. Bazen büyük sıkıntılar, büyük afetler içinden önemli fırsatları da doğururlar. Ülkemizde çok şükür bunlardan fırsatlar çıkarmaya yöneldi. 1999 depremimiz bize AFAD gibi bir kuruluşu kazandırdı. Bugün Türkiye’mizde afetlerde ve acil durumlara aniden müdahale gösterebilen hem gerekli kurtarmayı, hem de altyapı gibi durumlar kazandırdılar. Bu önemli bir kazanımdır. Ayrıca binalarımızı nasıl güvenli yapabiliriz, konusunda da büyük çalışmalar yapıldı. Yeni mevzuatlar düzenlendi, yeni yönetmelikler çıkarıldı, yeni birimler oluşturuldu ve yapılarımızı tekniğe uygun olarak daha güvenli yapabilme yollarını arar hale geldik ve çok şükür bunda da epey bir mesafe kat ettik.” diye konuştu.
“Van depreminde AFAD büyük bir rol üstlendi”
Van’da meydana gelen depremlerde AFAD’ın büyük bir rol üstlendiğini belirten Taşyapan, “Tabi bunların başarısı hepimizin anlayışına bağlı bir başarıdır. Sadece mevzuat çıkarmayla belli durumların kendine vazife edilmesiyle bu konuları da çözemeyiz. İnşallah bunun başarısı da zaman ilerledikçe de ortaya çıkacaktır. Van depreminde çok hızlı müdahaleler oldu. Kurumsal yapımızdaki iyileşmeler burada kendini gösterdi. AFAD büyük bir rol üstlendi ve içinde bulunduğumuz binamızın depremde yönetimin burada yapılması mantığıyla yapıldığı için ve ayakta kalmış olması nedeniyle de çok güzel faaliyetler icra etti. Bütün bir depremin yükü bu binada çekildi.” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Uçar ise Türkiye coğrafyasının önemli bir kısmının yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyen Van’da yaşanan 2 büyük depremde yapılan çalışmaları anlattı.
Programda, AFAD'da görevli eğitim uzmanı Taner Özkan, Hasan Ali Yücel İÖO Tuşba İlçesi 4 ve 8. Sınıf öğrencilerinin de aralarında olduğu katılımcılara deprem eğitimi verdi.
Program, daha sonra AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde, düzenlenen deprem tatbikatıyla son buldu.
İLKHA