Deprem bölgesine MTV muafiyetinde "plaka" tartışması

Deprem bölgesi için yapılan MTV muafiyetinde, muafiyetin ikamete göre değil araç plakalarına göre yapılması tepki çekiyor.

"Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" Meclis'te kabul edildi.

Kanun teklifine göre, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ( MTV) uygulanacak.

Deprem bölgesinde mücbir sebep ilan edilen yerlerde, 6 Şubat’tan önce tescil edilen kayıt ve tescili olan taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak. Ek MTV muafiyeti ile ilgili ayrıntılar netleşmezken, muafiyet deprem bölgesindeki araç plakaları ile ilgili de bir tartışma başlattı.

Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'daki araç sahiplerinden deprem bölgesi dışındaki illerin plakalarını kullananların MTV muafiyetinden yararlanamadığı ortaya çıktı.

Deprem bölgesindeki binlerce aracı etkileyen bu durum tepki çekiyor.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Diyarbakır Servis Araçları Odası Başkanı Kenan Esin, MTV'ye yüzde 61,5 oranında zam uygulandığını hatırlattı.

Uygulanan zamdan 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 11 ilin muaf tutulduğunu belirten Esin, kararı olumlu ancak eksik bulduklarını söyledi.

Esin, "Muafiyet kapsamına baktığımızda zaman bir eksiklik fark ettik. Söz konusu uygulamada plakalar ikamete bağlı değil de plaka bazlı alınmış. Aynı şehirde ikamet eden insanlara, farklı bir uygulamaya gidilmiştir. Konuyu il bazında ele aldığımızda Diyarbakır’da sadece 21 plakalı araç sahipleri MTV zammından muaf tutuluyor. Deprem bölgesi dışındaki illere ait plaka sahipleri, muafiyetten yararlanamıyor. Oda başkanlığı olarak araçlarımızın tümü 21 plakalıdır. Fakat kentimizde binlerce öğretmen, memur, polis, asker ve diğer illerden şehrimize taşınmış veya bir şekilde faklı illerden araç almış vatandaşlarımızı unutamayız." dedi.

Deprem bölgesinde ikamet eden ancak araç plakaları bu bölgelerin dışında bir ile ait olanların da depremden etkilendiğini belirten Esin, "Deprem bölgesine böyle bir muafiyet getirmişken bu insanlara ayrı bir uygulamaya gitmesi kabul edilebilir bir durum değildir. 1 Temmuz’da başlayan bu vergi ödemelerinde birçok vatandaşımız zamlı halde borçlarını tahsil etmiş ve olması gereken muafiyetten yararlanamamış. Önümüzde 10 gün daha var. Bu süre zarfında yetkililerin mevcut yanlıştan dönüp oluşturulan haksızlığı sona erdirmelerini temenni ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Diyarbakır'da "Ümmü Gülsüm" programı düzenlendi
Diyarbakır Memur-Sen'den işten çıkarılan belediye işçilerine destek
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi 479 bin hastaya hizmet verdi
CHP, geçmişiyle uyumlu siyaset güden bir partidir
Diyarbakır TESSEP Temsilciliği, topladıkları paraları Gazze'ye bağışladı