​"Depreme yönelik hazırlıklar her zaman gündemimizde olmalıdır"

Türkiye'nin konumu dolayısıyla birçok deprem fay hattına yakın olduğunu belirten Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, depreme yönelik hazırlıkların her zaman olması gerektiğini belirtti.

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde bir yıl aradan sonra ikinci depremin meydana gelmesinin gözleri Doğu Anadolu fay hattına kuş uçuşu 40 kilometre mesafede bulunan Gaziantep'e çevirdiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Gökhan Çeliktürk, deprem master planını hazırlamak için herhangi bir çalışma yapılmamasına tepki göstererek, "Neyi bekliyoruz?" diye sordu.

"Depremin olmasını mı bekliyoruz?"

Kentin deprem master planının yol haritasının belirlendiğini belirten Çeliktürk, "7 Üniversiteden 20'ye yakın akademisyenin katılımı ile biz ‘Deprem Master Planı’ çalıştayı yaptık. Şehirdeki bütün kurum ve kuruluşların desteği ile çok başarılı bir çalıştay oldu. Deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği ile ilgili biz bir yol haritasını hazırladık. Bir an önce bu deprem master planını projelendirmemiz gerekiyor. Gaziantep olarak kaybedecek zamanımız yok. Neyi bekliyoruz, anlamak mümkün değil. Depremin olmasını mı bekliyoruz?" dedi.

"Depremin ne zaman geleceğini bilmek mümkün değil"

Depreme yönelik hazırlıkların uzun yıllar alacağını, bu nedenle bir an önce çalışmalara başlanılması gerektiğini ifade eden Çeliktürk, şunları söyledi:

"Deprem master planının proje aşaması 1,5 yıl sürer. Uygulama safhası ise 10-15 yıl alır. Depremin ne zaman geleceğini bilmek mümkün değildir. O zaman depreme hazırlıklı olmak zorundayız ve depreme yönelik hazırlıklar her zaman gündemimizde olmalıdır. Gaziantep, fay hattına kuş uçuşu 40 kilometre uzaklıktadır. Komşumuz Adıyaman'da bir yılda iki deprem meydana geldi. Şehrimizin yüzde 65'i çarpık ve plansız, mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilmiş durumda. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa büyük kayıplarla karşı karşıya kalabiliriz."

"İmar affına karşıyız"

Çeliktürk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından açıklanan İmar Barışı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

İmar affına karşı olduklarını da belirten Çeliktürk, imar aflarının haksız rekabete yol açtığını belirterek, "İmar affı öncelikle kurallara uyarak, işini düzgün yapan, yapısını ruhsatlandıran, kendi inşaat alanının dışına çıkmayan müteahhitleri cezalandırıyor, sektörde haksız rekabete yol açıyor. Bu kurala uymayan yapı sahiplerini bir nevi ödüllendiriyor. Belirli aralıklarla imar affı çıktığı için de insanlar, belirlenen bu kurallara uymadan inşaat yapmaya devam ediyor. Adeta kural dışı yapılar özendiriliyor." diye konuştu.

"İmar affının yerine deprem master planı hayata geçirilmeli"

"İmar affının yerine deprem master planı hayata geçirilmeli" diyen Çeliktürk, "Böylece ilimizdeki yapı stoku ortaya çıkarılacak. 2 milyon nüfusumuz olduğu düşünülürse ve yaklaşık 500 bin konut olduğunu söyleyebiliriz. Bu konutların ne kadarı ruhsatlı, ruhsatsız, depreme dayanıklılık durumu nedir? Bunlar deprem master planı ile tespit edilmelidir. Ardından riskli binalar mümkünse güçlendirilmelidir ve yoksa kentsel dönüşümle yıkılmalı. Gaziantep'te toprak yapısından dolayı özellikle Sarıgüllük ve Değirmiçem bölgeleri ise çok riskli bölgeler. Bu kente yapılacak en iyi yatırım deprem master planını uygulamaya koymaktır. Elbette altyapı hizmetleri önemlidir. Ama Allah korusun bir depremde bunların hiçbiri insanların hayatını kurtarmaz." ifadelerini kullandı.

İLKHA


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti