BİTLİS – Van depreminden sonra birçok evi kullanılmayacak durumda olan Bitlis’in Adilcevaz (Elcevaz) ilçesine bağlı 400 hanelik Göldüzü (Arin) köyü sakinleri, yetkililerin sorunlarıyla ilgilenmediğini belirterek ajansımıza sıkıntılarını anlattılar.
Köy sakinleri içme suyundan kanalizasyona, alt yapıdan depremden etkilenen evlere kadar birçok sorunun çözülmesini bekliyor.
“Köyümüz Van depreminde büyük ölçüde hasar gördü”
Sorunlarını anlatan köy Muhtarı Halis Uruçlu, bu güne kadar köylerine verilmesi gereken insani hizmetlerin verilmediğini belirterek, “23 Ekim 2011 tarihinde Van İlinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremden bizim köyümüz de etkilendi. Köyümüz Van’ın Erciş ilçesine yakın olması nedeniyle depremden etkilenen bir köy oldu. Depremin etkisiyle köy evlerinin büyük bir kısmından tehlike arz eden çatlaklıklar oluştu. Birçok evde kullanılmaz hale geldi. Deprem zamanında köyde zarar tespiti yapıldı. Hasar gören evler kayda geçildi. Dönemin başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, ‘Bizlere Erciş ilçesi hangi haklara sahipse, Adilcevaz ilçesi de aynı haklara sahiptir.’ diyerek depremde büyük ölçüde zarar gören köyümüze sahip çıkılacağını söyledi.” ifadelerinde bulundu.
“Verilen sözler yerine getirilmedi, köylüler mağdur edildi”
Muhtar Uruçlu, “Fakat verilen sözler yerine getirilmedi. Daha sonra depremde evi yıkılan veya kısmen çatlayarak, oturulması tehlike arz eden ev sahiplerine 1000 TL gibi komik bir ücret verilerek, vatandaşlar mağdur edildi.” dedi.
“Çocuklar, içtiği sağlıksız sudan hasta oluyor”
Köyde içme suyu ve kanalizasyon başta olmak üzere birçok sorunun olduğunu ve bunun çözülmesi için yetkililerden yardım talebinden bulunduklarını ifade eden Uruçlu, “Maalesef 400 hanelik bir köyde içme suyu sorunu yaşıyoruz. Sularımızın çoğunu kendi imkânlarımızla vurduğumuz sondaj ile çıkarıyoruz. Bunu tahlil etmeden içiyoruz. Bunun sağlıklı olduğuna da inanmıyoruz. Çünkü çocuklarımız içtikleri bu sağlıksız sulardan rahatsız oluyor. Öncelikle bu sorunumuzun biran önce çözülmesini istiyoruz. Bununla beraber, köyde kanalizasyon yok ve hayvanları meraya götürecek yollarımız da yok. Köyümüz deprem yaşamış bir köydür. Köyün içinde gezdiğinizde içler acısı hali görürsünüz.” diyerek istek ve şikâyetlerini dile getirdi.
“400 hanelik köyümüze neden hizmet yapılmıyor?”
Köy Muhatarı Uruçlu açıklamasının devamında, “400 hanelik köyümüze neden hizmet yapılmıyor. Kaymakamlık bizlere içme su sorununu çözeceklerini söyledi. Umut ediyoruz ki, verilen sözler yerine getirilir. Köylülerin yaşadığı bu mağduriyetler giderilir. Buranın köy muhtarı olarak, yetkililere şu isteği mi tekrarlıyorum. Köyümüz depremden büyük zarar gördü. Bu zararın ve hasarın giderilmesi için sözler verildi. Maalesef verilen sözler yerine getirilmedi. Köylünün mağduriyeti hala devam ediyor. İnsanlık için depremden zarar gören köylünün mağduriyetinin giderilmesi ve köyde içme suyu başta olmak üzere var olan sorunlarımızın bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)