VAN - Türkiye Psikiyatri Derneği adına; Doç. Dr. Yavuz Selvi ve Yrd. Doç. Dr. Adem Aydın tarafından yayımlanan metinde, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) olarak, Van depremi psikososyal destek çalışmaları ile ilk günden itibaren depremin bir başka yüzü olan psikolojik ve sosyal sorunlarına çare aradıkları söylenerek, yaraların hızla sarılmaya çalışıldığı dile getirildi.
Depremin psikolojik sorunlarıyla mücadelelerinin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği, Çocuk Ruh Sağlığı Derneği, UNICEF ve Kızılay gibi kurum ve kuruluşların birlikte çalışmasıyla oluşturulan Psikososyal Hizmetler Birliği hem Erciş hem de Van'da; çadır kentlerde, konteyner kentlerde hem bireysel hem de toplu halde afetzedenin psikolojik ihtiyaçlarına gönüllü Psikiyatrist, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolojik Danışmanlar ve Çocuk Psikiyatristleriyle çözüm bulmaya çalışmıştır." İfadeleri kullanıldı.
Bölgede çalışan sağlıkçıların bilgi ve deneyimlerini artırmak için yoğun eğitim toplantıların düzenlendiğinin belirtildiği açıklamada, "Ek olarak, bölgede çalışan sağlıkçıların bilgi ve deneyimlerini artırmak için yoğun eğitim toplantıları düzenlenmiştir. Halen bölgede çalışmalarını sürdüren Ruh Sağlığı çalışanlarıyla bölge halkının psikososyal sorunlarına destek verilmeye çalışılmaktadır." denildi.
Açıklamada "Van ve Erciş afeti Türkiye'de ruh sağlığı alanında çalışan meslek örgütlerinin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük birlikte çalışma faaliyeti olmuştur. Bu birlikteliğe başta Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın verdiği kamusal destek çok önemli olmuştur. Ayrıca, başta dünya sağlık örgütü olmak üzere BM'ye bağlı diğer örgütlerin verdikleri katkı da çok önemlidir.
Van ve Erciş afeti, ruh sağlığı çalışmalarında bir dönüm noktası olmuştur. Umarız tüm bu çabalar depremi yaşayanların yaralarını sarmaya yeterli olur." İfadelerine yer verildi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)