Şehir merkezini ikiye bölen derenin ıslah projesi yıllardır belirsizliğini koruyor. Derenin üzerinde bulunan yüzlerce iş yerinin yıkılacağının gündemde olması esnafı tedirgin ediyor. Yıkılacak işyeri sahiplerine çam siteleri mevkiinde yapılan iş merkezlerinde yer tahsis edilmesine ise esnaf rıza göstermiyor.
Mağdur olacak endişesini taşıyan esnaf, yetililerin kendilerine konu hakkında sağlıklı bilgi aktarmamasından şikayetçi. Yapılan iş yerlerinin çok küçük olduğunu, yüzlerce esnafın orada iş yapamayacağını ve müşteriyi oraya çekmenin çok zor olduğunu ifade eden esnaf, Bitlis biran önce sıkıntılarının giderilmesini istiyor.
“Böyle bir dere ıslah projesi dünyanın hiçbir yerinde yok”
Konu hakkında açıklamada bulunan Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, bir Bitlisli olarak Bitlis’in yaşanılabilir bir şehir olmasını arzuladıklarını söyledi.
Modern ve turizmin gelişmesine uygun bir ortamı arzuladıklarını ifade eden Tezcan, yapılan dere ıslah projesini eleştirerek, “Burada isnat duvarları yapanlar para kazansınlar diye yapmışlar. Öyle yapılmış ki günün şartlarında hiç kimse o dereden faydalanmaz. Dere üstünün açılmasını hepimiz istiyoruz. Fakat burayı afet kapsamına sokarak esnafın iş yerini yıkıp yukarılarda yapılan iş merkezinde esnafa dükkân satacak ekonomik yapı yoktur. Bir de bu insafsızlıktır. 2-3 katlı esnafın iş yeri acil afat kapsamına alınıyor.” dedi.
“Dere ıslah projesi önce dereye akıtılan kanalizasyona çözüm bulunarak başlanır”
Derenin ıslahına öncelikle derenin içine akıtılan kanalizasyonların kaldırılmasıyla başlanması gerektiğini, dere ıslahıyla ilgili BTSO olarak proje hazırladıklarını aktaran Tezcan, “Bitlis’te kanalizasyonlar ve çöpler direkt dere yatağına bırakılıyor. Dereye akıtılırken bir çözüm var mı? Yok. Sadece hayali şeyler oluşturuyorlar. Bu şehirde bulunan çarpık kentleşmeyi bir düzeltilsin. Merkezde 10 metrekareye üç katlı yapılar yapılmış. Gecekondular oluşturulmuş. Yıkılarak çirkin görünüm oluşturan tarihi yapılar var. Bunların mutlak surette düzeltilmesi lazım.
Ticaret odası olarak birkaç yerin taslağını hazırladık. Semtlerini belirledik. Burada AVM yapılması için gereken çalışmaları yaptık. Bitlis'in çevresine ve doğasına zarar vermeyecek şekilde hazırladık. Yapılacak yerlerin alt katlarını, Bitlis’in en büyük sorunundan biri olan otopark olacak şekilde tasarladık. Ondan sonra çarpık yapılaşmada olan esnafı AVM’ye geçirdikten sonra derenin üzerini açın dedik." şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)