Devlet, okulda her öğrenci için harcadığı kadar parayı okulu işletecek kişilere ödeyecek. Başarı seviyesi artırılacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “çalışmalarda sona gelindi” dediği dershanelerin dönüşümüiçin hazırlanan taslak son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak olan taslak,dershane envanterinin çıkarılması ve paydaşlarla görüşülmesinin ardından yeniden şekillenirken dershanelerin sadece özel okula değil farklı eğitim kurumlarına dönüştürülebilmesi için de birçok seçenek oluşturuldu.
ÖZDER’in önerisine MEB sıcak
Star'ın haberine göre MEB’in paydaşlarla yaptığı son görüşmede ise yeni bir alternatif daha gündeme geldi. ÖZDER’in öneri olarak sunduğu model, dünyada Carter Scool olarak biliniyor. Önereyi Bakanlığın da sıcak baktığı öğrenildi. “Carter Scool” modeli Milli Eğtiim Bakanlığı tarafından kabul görürse Türkiye’de yepyeni bir dönem açılacak. Amerika’da bulunan Carter Scool modeli öğrencilere ücretsiz olarak özel okullara gitme imkânı sunuyor. Bakanlığa önerilen modelin ayrıntıları şöyle:
Kalitesi düşük olan okullar
-MEB mevcut okulları imkan ve eğitim kalitesi açısından sınıflandıracak ve eğitim kalitesinde geri kalan bölgelerdeki okulları dershane sahiplerine dershaneleri kapatma karşılığında devredecek.
-Dershaneler bu okulların yönetimini ve eğitimini üstlenecekler. Öğretmenleri ve idarecileri dershaneler kendileri atayacaklar.
-Bu okullar halka ücretsiz olacak. Öğrencilerin parasını devlet karşılayacak. (Öğrencilere yıllık olarak harcadığı miktarı özel okullara verecek.)
-Bu okulların işleyiş ve denetimleri düzenlenecek ilgili mevzuatlarla yapılacak.
-Milli Eğitim bu okullardan kendi personelini çekip diğer okullara ya da yeni açılacak okullara kaydıracak.
Düşük gelirliye ‘özel’ imkan
Sunulan önerinin kabul edilmesi ve taslağa konulması durumunda ise maddi imkâna sahip olmadığı için özel okula gidemeyen öğrencilere özel okul yolu açılmış olacak. Aynı zamanda öğrencilere sunulan imkânlarda artış gerçekleşerek maddi imkânlar yüzünden oluşan eğitim farklılığı sona erecek. Dershane temsilcileri bu durumu hem devletin elindeki okulların kaletisinin artırılması hem de dershane sahiplerinin altından kalkamayacağı yeni okul inşaatı zorunluluğunun da çözümü şeklinde savunuyorlar. Öneri hayata geçerse, dershane sahipleri devralacakları devlet okullarını elden geçirdikten sonra, kendi müdürleri öğretmenleri ve eğitim kadrosuyla işletecekler.