Dershanelerin dönüşümü mağdur edebilir video

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan eğitimciler, dönüşümün birçok öğrenci ve öğretmeni mağdur edebileceğini söyledi.

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Rehber Öğretmen Avni Altın, imkânı özel ders almaya yetemeyen çok sayıda öğrencinin ve atanamayan 95 bine yakın öğretmenin mağdur olabileceğine dikkat çekti.

Bu sene itibariyle dershanelerin dönüşmeye başladığını belirten Altın, 2015–2016 süreci içinde dershanelerin temel liseye dönüştürülme işleminin tamamlanacağını söyledi.

“Dönüşüm, en çok dar gelirli aileleri vuracak”

Dershanelerin dönüşümünden dar gelirli ailelerin daha çok etkileneceğini dile getiren Altın, “Mezun olan öğrenciler, dershanelerin kapanmasıyla beraber önemli bir sorun olacaktır. Öğrenci üniversite sınavına girip kazanamadığı takdirde ne yapacak. Nasıl sınava hazırlanacak. Dershanelerin ortalama fiyatı 3 bin TL iken, özel dersin maliyeti çok daha yüksek. Bu yönden kötü bir sonuçtur. Bölgede maddi durumu düşük insanlar var. Bu durum ciddi anlamda sorun teşkile diyor. Öğrenci dershanede takviyesini yapar. Ama dönüşüm olduğu için bu takviyesini nasıl yapacak. Bu, maddi geliri dar olan ailelere külfet getirir.” dedi.

“Her öğretmenin, baktığı bir ailesi var”

Dönüşümün dershane öğretmenlerini mağdur edebilecek bir özelliğe sahip olduğunu söyleyen Altın, Ancak SSK primi 6 yılı dolmuş öğretmenlerin atanabileceğini ve yine bu kişilerin mülakatta elemelerden geçeceğini söyledi.

Türkiye’de dershane sektöründe çalışan öğretmen sayısının 100 bin dolayında olduğunu bunlardan ancak 6 yıl kriterini doldurabilenlerin öğretmen olabileceğini söyleyen Altın, “Ortalama 20 bine yakın öğretmenden bahsediliyor. Bunlara da mülakat yapılacaktır. 100 bin öğretmenden 5 bin alınacaksa geriye kalan 95 bin öğretmenin durumu da önemlidir. Özel okula dönüşme imkânı olmayan dershaneler de var. Bu yüzden birçok öğretmen açıkta kalacaktır. Bu ciddi bir konudur. Bu meselenin üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü ciddi anlamda mağduriyet yaşanıyor. Her öğretmenin baktığı bir ailesi var. Bunun için bir uygulama yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda çalışma yürütmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenler, bir sendika çatısı altında birleşmelidir”

Dershanede çalışan öğretmenlerin haklarını korumak için kendi aralarında bir sendika oluşturabileceğini söyleyen Altın, henüz okul statüsüne dönüşmeyen dershanelerin de olduğuna dikkat çekti.

Altın, “Bu dershanelerdeki öğretmenler mağdur edilir. Bu konuyla ilgilenilmesi gerekiyor.  Öğretmenler derslerde ders verirken bu durumu göz önünde bulunduruyorlar ve yeteri kadar verimli olamıyorlar. Bunun üzerinde durulması lazım. Özel okulların eğitim kalitesi Milli Eğitime göre daha yüksektir. Bu durumda öğrenci teşviki bekliyor. Devlet bu teşvik priminin kontenjanını artırıp primi de erken vermelidir. Özellikle kontenjanların ne kadar olduğu daha erken açılmalıdır. Eğer bu konuda belirlenen bir netlik olursa daha etkili ve verimli eğitim verilir. İnsanlar kararlarını daha erken alır.” diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı