'Devlet Bahçeli Köprüsünün temeli kaçak' iddiası video foto

Adana’da MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adına yaptırılacak Türkiye’nin en uzun 4’üncü köprüsünün onaylı uygulama projesi olmadan temelinin atıldığı ileri sürüldü.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adına yaptırılacak Türkiye’nin en uzun 4’üncü köprüsünün onaylı uygulama projesi olmadan temelinin atıldığını savundu. Onaysız projeyle yapılan temel atma töreninin şov amaçlı kurgulandığını iddia eden Kaya, belediye başkanlarının ‘Ben yaptım, oldu bitti’ anlayışıyla kentin geleceği üzerinde söz sahibi olamayacaklarını söyledi.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli atılan, Çukurova ilçesini Sarıçam ile Yüreğir’e bağlayacak köprü projesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda, İKK adına konuşan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, köprünün kentsel yaşamın geleceğini etkileyecek önemde bir planlama olması nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

“Temeli atılan köprünün onaylı uygulama projesi yok”

Onaylı uygulama projesi olmadan Devlet Bahçeli Köprüsü’nün temel atma töreninin yapıldığını savunan Kaya, “Kentle ilgili projeler ‘itibar projesi’ olarak değil, kentin ihtiyaçları esasında planlanmalıdır. Önemle belirtmek isteriz ki; köprünün adının bir siyasi parti başkanının adı olarak belirlenmesi, yine köprünün görselinde bir siyasi partinin simgelerinin kullanılması ayrı bir handikaptır. Belediye başkanları bir partinin adayı olarak göreve talip olabilirler ancak seçildikten sonra tüm şehrin belediye başkanlarıdır. Partilerin değil ortak değerlerin temsilciliğini yapmaları gerekir.” dedi.

“Köprü projesinde soru işaretleri var”

Kent için önem arz eden bu tür projelerin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade eden Kaya, çekincelerini şöyle sıraladı:

“Köprünün barajın mansap (suyun gidiş yönündeki kısmı- alt kısmı)  tarafında DSİ’ye ait arazide seçilen bir güzergahta yapılması öngörülmüştür. Böyle bir köprünün şimdiki ve gelecekteki rolü ile hizmetinin önemi açısından, trafik sayımı da dahil olmak üzere, topografya, depremsellik, jeolojik özellikler, istimlak, çevre koşulları açısından bir mühendislik çalışması yapılarak değerlendirilmiş olması gerekmektedir. Böyle bir rapor hazırlanmış mıdır?

Nehir geçişinde muhtemel alternatif güzergahlar için bir fizibilite çalışması ve öngörülen modelle kıyaslaması yapılmış mıdır?

Yapılması planlanan köprünün metodolojisi kıyaslama yapılarak, ekonomiklik, kullanılabilirlik, bakım ve onarımı düşünülerek mi yapılmıştır?

Köprüde hafif raylı sistem yapılması öngörülmüş olup bu raylı sistem nereden gelip nereye bağlanacaktır? Mevcut raylı sistem ve diğer ulaşım ağlarıyla entegrasyonu nasıl yapılacaktır? Bunların çalışması yapılmış mıdır?

Planlanan söz konusu geçişin Ulaşım Master planın bir gereği ve parçası olması gerekmektedir. Meslek odalarımızın her vesileyle gündeme getirdiği Ulaşım Master Planının hazırlanması konusu Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme alınıp çalışmaları başlatılmış mıdır?”

“Kamuoyu aydınlatılmalı”

Köprü projesiyle ilgili belirtilen hususların, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınmasını, sorulan sorular çerçevesinde kamuoyunun aydınlatılmasını ve köprü projelendirme aşamasındaki bilgi ve detayların meslek odalarıyla paylaşılmasını beklediklerini vurgulayan Kaya, “Adana halkının sırtına borç yükleyen ve sınırlı bir işlevselliği olan Hafif Raylı Sistem, plansız kentleşmenin olumsuz bir örneği olarak ortadadır. Bu nedenlerle,  Adana ulaşım mastır planının hazırlanması için ivedi, kapsamlı, programlı, bilimsel adımların atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.” diye konuştu.

Adana için ulaşımı rahatlatan, sürdürülebilir, yaşam kalitesini yükseltecek projelerin karşısında olmadıklarının altını çizen Kaya, “Ulaşım sistemi kent planlamasının bütünlüğü içerisinde düşünülmeli, projeler kentleşme ve sürdürülebilir ulaşım ilkelerine uygun, bütünlüklü planlamanın bir sonucu olarak hazırlanmalıdır diyoruz. Ulaşım türleri arasında bir dengenin kurulması, kent halkının beklentileri, projelerin kentsel yaşama getireceği yük, kent bütününe olan etkisi ve yeni sorunlar dikkate alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, Devlet Bahçeli Köprüsü temeli 30 Mart’ta MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katıldığı bir törenle atılmıştı.

İLKHA


























 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adana Haberleri

Adana'da art arda 3 deprem
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Adana İl Başkanlığı önünde taziyeleri kabul etti
AK Parti Sözcüsü Çelik: HÜDA PAR'a yönelik saldırıyı bir kere daha lanetliyoruz
İl Başkanı Demir'in sağlık durumu iyi
HÜDA PAR Adana İl Sekreteri Şehid Sacit Pişgin defnedildi