Bakan Derya Yanık, "Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerin Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Kura Töreni"nde yaptığı konuşmada, daha önce bu alanda iki atama yaptıklarını hatırlattı.
Her bir gencin fert olarak önemli ve kıymetli olduğunu vurgulayan Bakan Yanık, "Bizler de bütün değerlerini 'insanı yaşatma' anlayışıyla yoğurmuş bir geleneğin temsilcileri olarak bu kıymetin farkındayız. Bu yolda toplumun her kesimini, her bir vatandaşımızı onurlu bir şekilde yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerin kendileriyle ilgili kurdukları hayallerin güzel bir parçası olmaya gayret ediyoruz. Çocuklarımız için yaptığımız her hizmetle ve çalışmayla hem onların hem de ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz. Bu çalışmalarımızı, bizler her yerde ilgi, sevgi, şefkat, fedakârlık hisleriyle ve azimle yürütmekteyiz. Bu doğrultuda çocuklarımızın sağlıklı büyümeleri için aldığımız önlemler ve yürüttüğümüz programlar çeşitlilik arz ediyor. Onları önlenebilir risklerden koruyarak huzurlu ve güvenli koşullarda yetişmelerini sağlamak için evde bakım desteğinden kurumsal hizmetlerimize kadar farklı başlıklarda çalışmalar yürütüyoruz." dedi.
Bu kapsamda 2002'den bugüne kadar, aileyi merkeze alarak yürütülen hizmetlerden yararlanan çocukların oranını yüzde 39'dan yüzde 91'e yükselttiklerine dikkati çeken Yanık, "Şartların uygun olduğu durumlarda çocuklarımızı aileleri yanında destekliyor, aile bütünlüğünün yaşatılabildiği her durumda bunun sağlanmasına önem veriyoruz." diye konuştu.
"Hedefimiz, sosyal ve manevi değerleriyle de güçlü nesiller yetiştirmek"
Çocuk hizmetlerinde, koruma ve bakım altındaki çocuklar için devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Yanık, artık çocukların bakımının ve korunmasının koğuş tipi kuruluşlar yerine ev tipi kuruluşlarda gerçekleştirildiğini bildirdi.
Bakan Yanık, devlet korumasından yararlanan her çocuğun daha huzurlu ve güvenli ortamlarda yetişmelerini sağlamaya çalıştıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeri geldiğinde apartmanda komşularıyla, yeri geldiğinde mahallede arkadaşlarıyla bir araya gelebildiği, bir arada bulunabildikleri bir modelin, toplumla uyum noktasında çocuklarımızı güçlendirdiğini biliyoruz. Yapılan araştırmalar ve ortaya çıkan değerlendirmeler, bizlerin çocuk hizmetleri anlayışımızdaki köklü değişiklik ile uygulamaya başladığımız sistemin doğruluğunu bilimsel olarak da ortaya koyuyor. Tüm bu çalışmalarla hedefimiz, çocuklarımızın donanımlı ve özgüvenli bireyler olmalarını sağlamak, ahlaken olduğu kadar sosyal ve manevi değerleriyle de güçlü nesiller yetiştirmek. Bu amaçla, çocuklarımıza yönelik farklı uygulamalar da geliştiriyoruz. Fiziki, ruhsal ve eğitsel açıdan var olan risk faktörlerine karşı önleyici tedbirlerimizi alıyoruz."