Devlet uzun süreli istihdam alanları oluşturmalı

Bölgede yaşanan işsizliğin önüne geçilmesi için devletin uzun süreli istihdam alanları oluşturması gerektiğini söyleyen Muş esnafı, şans oyunları yerine istihdamların cazibeli hale getirilmesi gerektiğini söylediler.

Bölgede yaşanan işsizlik ve istihdam alanlarının yetersizliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Muş esnafı, işsizliğin önüne geçmek için devletin uzun süreli istihdam alanları oluşturması gerektiğini belirterek, şans oyunları yerine istihdamların cazibeli hale getirilmesi gerektiğini söylediler.

Gençlerin kolay yoldan para kazanmanın peşine düştüklerini, iş imkânları olmadığı için de şans oyunlarına yöneldiklerini belirten esnaf, devletin bölgedeki yatırımlarını arttırması gerektiğini de sözlerine eklediler.

"Muş, ekonomik geri kalmışlık yaşıyor"

İşadamları, sanayiciler ve devletin bölgeye getireceği yatırımların yanında vatandaşlarında kendi imkânlarıyla istihdam alanları oluşturması gerektiğini söyleyen kuyumcu esnafı Ömer Akyıldız, işsizliğin önüne geçmek için uzun süreli istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Akyıldız, “Muş orta seviyede maddi imkânları olan insanların bulunduğu toplumsal bir yapıya sahiptir. Maddi durumu düşük seviyeli ailelerde var. İstihdam alanlarının oluşturulması için devletin yapması gereken bazı şeyler var. Bunların yapılmasını bekliyoruz. Tabi burada, Muş halkına düşen bazı şeylerde var. Herkes kendi ailesinde, kendi imkânlarıyla bu istihdamı oluşturmaya çalışabilir. Toplumsal olarak herkes bir devlet dairesine girme yarışı içerisinde. Ticaret yapma girişiminde bulunmadıkları için Muş, ekonomik geri kalmışlık yaşıyor." dedi.

İnsanların kendi çabalarıyla bir yere gelebilmeleri için çaba içerisinde olmaları gerektiğini belirten Akyıldız, "Devletin uzun vadeli istihdam alanları oluşturması gerekiyor. Kısa süreli istihdamlar doğal olarak kısa sürer. Burada halk, bir gün toktur bir sene açtır. Buradaki açlık aslında bir noktada TÜİK’in belirlediği sınırın biraz üstünde. ” şeklinde konuştu.

“Ekonomik kriz var ama kimse bunu görmüyor”

Piyasada paranın dönmediğini, Muş Organize Sanayi Bölgesine yatırımcının gelmediğini dile getiren Âdem Güngör ise, ekonomik bir krizin olduğunu ancak kimsenin bunu görmediğini söyledi.

Güngör, “İşimizi ilerletmek için paraya ihtiyacımız var. Dolayısıyla kredi çekmek zorunda kalıyoruz. Faiz oranları çok yüksek. Biz krediyi çektiğimizde faizsiz kredi diyorlar. Fakat dosya masrafı adı altında bizden kesintiler yapılıyor. Yapılan bu kesintilerin ne olduğunu bilmiyoruz. Bin TL’lik dosya olur mu? Biz ne yapacağımızı bilemiyoruz. İşimizi büyütemiyorum. Şu anda piyasada para dönmüyor. Sabahtan beri buradayız. Siftahsız geçirdiğimiz günlerimiz oluyor. Çünkü piyasada para yok. İnsanların parayı harcayacakları bir güven ortamı yok. Ekonomik kriz var ama kimse bunu görmüyor. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Allah yardım etsin." şeklinde konuştu.

"Gençlerimizin hepsi kıraathanelerde, rahat para kazanma peşinde"

Gençlerin kıraathanelerden çekilip iş sahasına girebilmeleri için devletin istihdam alanı oluşturması gerektiğini söyleyen Güngör, "İstihdamın cazibeli hale getirilmesi gerekir. Organize Sanayi Bölgemiz var ama boş duruyor. Hiçbir yatırımcı yok. Zaten doğuda kış ayları çetin geçiyor. Gençlerimizin hepsi kıraathanelerde, rahat para kazanma peşinde. Kumar ve gayri meşru yollar peşine düşmüşler. Devlet şans oyunlarını cazibeli hale getireceğine, istihdam sahaları açmayı cazip hale getirebilir.” dedi.

“Gençlerin çalışabilecekleri bir alan yok”

İstihdam alanlarının batı illerine oranla yok denilecek kadar az olduğunu söyleyen Mirza Karabulut ise şöyle konuştu:

“Bölgemizde iş alanlarının kısıtlı olmasından dolayı gençler şu an tamamen boşta. Hem iş yok hem de onları yönlendirecek kimseler. Bundan dolayı hepsi kahvehanelerde zaman geçiriyorlar. Burada devlete büyük iş düşüyor. Gençlerin çalışabilecekleri bir alan yok. Devletin fabrika ve başka iş alanları oluşturulmasına zemin hazırlaması gerekiyor. Bölgemizi batıyla kıyasladığımızda iş imkânları yok denecek kadar az. Batıda muazzam bir şekilde yatırımlar yapılmış, fabrikalar kurulmuş, iş olanakları sağlanmış. Ama bölgemizin fabrika tarzı iş olanakları çok az. Ekonominin canlanması için devletin bir an önce buna el atması gerekir. Devlet destekli fabrikaların açılması gerekiyor.”

“İstihdamın artması için devletin bölgeye yatırımlarını arttırması gerekiyor”

Genç esnaflardan Mesut Güngör, devletin gençlere yeteri kadar teşvik paketleri sunmadığını ve genç girişimcilere önem verilmesi gerektiği belirterek, “İş kurmak için ilk önce maddi imkânların olması gerekiyor. Maddi imkânlar da devletin sunacağı krediler ve finansal olanaklarla olur. Bize böyle fırsatlar sunulmuyor. Daha çok gençlere yönelik istihdam alanlarının oluşturulması ve finansal desteklerinin yapılması gerekiyor. Çünkü gençlerimizin hemen hemen çoğu boşta. İstihdamın artması için devletin bölgeye yatırımlarını arttırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İLKHA













İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı