Devlet yeterince yardım etmezse hayvancılığı bırakacağız

Kurban Bayram'ına sayılı günler kala hayvan pazarları hareketlenirken hayvan sahipleri, devlet yeterince destek vermediği takdirde hayvancılığı bırakabileceklerini söylediler.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Muş Belediyesi Canlı Hayvan Pazarında hareketlilik başladı. Kurbanlıklarını görücüye çıkaran vatandaşlar,  giderlerinin yüksek gelirlerinin de düşük olması ve devlet desteğinin çok az olmasından dolayı hayvancılığı bırakacaklarını belirttiler.

Yem ve saman fiyatlarının geçen yıllara oranla 2 katına çıktığını söyleyen kurbanlık sahipleri,  geçen seneki fiyata bile hayvanlarını satamadıklarını ifade ettiler.

Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Fesih Yolcu, "Kurbanlıkların durumu hiç iyi değil. Kriz var, para yok. Dolar yükselmiş insanlar perişan olmuş. Kurbanlıkları geçen seneki fiyata ya satıyoruz ya da satamıyoruz. Koyunların fiyatı 700 ila 750 TL arasında değişiyor. Hayvancılık ölmüş. Böyle devam ederse ve devlet bize bir yardım yapmazsa hayvancılığı bırakacağız." dedi.

Kurbanlık sahiplerinden Vedat Çetin ise yem ve saman fiyatlarının 2 katına çıktığını ve devletin hayvancılığı yeterince desteklemediğini söyledi.

"Devlet çiftçiye, köylüye desteklerini arttırsın"

15 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Çetin şunları söyledi:

"Başı ve sonu zarardır. Geçen sene sattığımız fiyata veriyoruz yine de satamıyoruz. Koyunları 700 TL'den kuzuları ise 600 TL'ye veriyoruz. Yemin çuvalı 80 lira olmuş. Dolar ikiye katlanmış, Euro ikiye katlanmış, saman bin lira olmuş. Biz batmışız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz 50 lira kazanamıyoruz. Devlet hayvan başı yıllık 20 TL veriyor. 20 TL de bir paket sigara parasıdır. Bu destekleme sayılmaz. 100 hayvan için 2 bin TL alıyoruz. Bu da bir ton arpa bir ton saman parası yapıyor. Devletin verdiği başka bir destekleme yoktur. Biz istiyoruz ki devlet çiftçiye, köylüye desteklerini arttırsın."

İnsanların hayvancılıkla uğraşmaktan vazgeçtiğini belirten Nadir Yolcu da "Yaklaşık 40 yıldır bu işle uğraşıyorum. Son 2-3 yıldır bu işte ekmek kalmamış. Millet sürekli bu işte iflas ediyor. Hırsızlık olayları da artmış. Kâfirin doları artmış, Türkiye krize girmiş. İnsanlar yavaş yavaş bu işten elini eteğini çekiyor. Elimizde sadece hayvancılık kalmış onu da bırakacağız." dedi.

Böyle devam ettiği takdirde hayvancılığı bırakacağını belirten Bahri Karasu, çiftçi ve hayvan sahiplerinin zor durumda olduğuna değinerek şunları kaydetti:

"Ben bir inek ile danasını satmaya getirdim. Sabahtan beri buradayım satamıyorum. Geçen sene kurbanlıklarım vardı. Yem ve saman fiyatlarından dolayı zarar ettim. Devlet yeterince destek vermiyor. Bundan dolayı biz istiyoruz ki mazot, yem ve saman fiyatlarında devlet bize yardımcı olsun. Biz gerçekten çok büyük bir sıkıntıdayız. Çiftçiler zor durumdadır. Bu şekilde devam ederse kimse hayvancılıkla uğraşamaz.  Ben şahsen bırakırım. Ben büyük bir çiftçiydim ama birkaç hayvanım kalmış bunları da satıp bırakacağım. Ben şahsen geçen sene 100 bin TL besicilikte zarar ettim. Bundan dolayı istiyoruz ki devlet bizimle ilgilensin, isteklerinize kulak versin. Bu hayvanları beslemek kolay değildir."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı